Вчені з Австралії та Китаю виявили у китайських кажанів новий вірус, який на 94,5% ідентичний з уже існуючим вірусом SARS-CoV-2.

В ході досліджень вони виявили чотири нових генома, які і виявилися ідентичні відомому вірусу ковід, пише "Апостроф". Виявлений вірус отримав нове ім'я RpYN06.

Для проведення експерименту вчені взяли біоматеріал кажанів, які мешкають на південному сході Китаю. Було досліджено 411 зразків з 23 видів мишей, які живуть у провінції Юньнань, Китай.

Вчені медики витягли у даних особин 24 повнорозмірних генома коронавірусу, чотири з яких виявилися максимально схожі на SARS-CoV-2 і ще три генома, схожі з SARS-CoV.

"Наше дослідження підкреслює помітну різноманітність вірусів у кажанів у локальних масштабах, а також той факт, що споріднені SARS-CoV-2 і SARS-CoV віруси живуть в диких тваринах на великій території географічного регіону Південно-Східної Азії та Південного Китаю. Ці дані допоможуть у зусиллях, спрямованих на пошуки Походження SARS-CoV-2 та інших патогенних вірусів", - пояснили вчені.
Дослідники пояснюють, що еволюційні корені SARS-CoV-2 в тому генному матеріалі, який вони отримали, виявлені не були.

Відзначимо, що велика частина вірусів, які становлять небезпеку для людського організму, з'явилися саме в дикій природі. Деякі з них можуть передаватися від тварин до людини.

Серед найнебезпечніших переносників у світі тварин є кажани. Вчені кажуть, що вони носять в собі смертоносні для людини віруси Марбург, Ебола і коронавірус.

Коронавіруси становлять небезпеку не тільки для людини, але і для домашніх і диких тварин. Свині, кішки, собаки, курки, олені, їжаки - ті тварини, які зможуть з легкістю заразитися коронавірусом.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні за останню добу виявили 12 946 нових випадків інфікування коронавірусом.

Також Hyser повідомляв, що у МОЗ України попередили про чергову хвилю пандемії коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, що у НАН вважають нову хвилю коронавірусу в Україні більш смертельною.