15 березня починається Великий піст, який є найтривалішим в церковному календарі і найсуворішим в плані обмежень.

Триватиме піст до настання Великодня 2 травня. Його головною метою є покаяння і підготовка віруючих до свята Світлого Христового Воскресіння.

Щорічно дата початку і дата закінчення посту різні і залежать вони від свята Великодня. Починається Великий піст у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. У 2021 році він триватиме 48 днів з 15 березня по 1 травня.

У Великий піст християни відмовляються від деяких продуктів, серед яких м'ясо, молоко, яйця, сир, сметана, сир, вершкове масло, здобний хліб і випічка і т.п., під частковий – рослинне масло і риба.

Великий піст ділиться на шість тижнів, званих Чотиридесятниця, і Страсний тиждень (седмицю). Найсуворішими його тижнями вважаються перший тиждень і Страсна Седмиця.

У перший тиждень рекомендується повне утримання від їжі. В інші понеділок, середу і п'ятницю можна їсти хліб, фрукти, овочі, пити воду і компоти. По вівторках і четвергах потрібно їсти гарячу їжу без масла. У суботу та неділю - їжу з рослинною олією.

Послаблення серед посту присутні і вони допускаються 7 квітня в свято Благовіщення, 24 квітня в Свято Лазаревої суботи і 25 квітня у Вербну неділю.

У ці дні дозволяється випити трохи вина, а також з'їсти рибу на Благовіщення і у Вербну неділю. Ікру можна з'їсти в Лазареву суботу.

Церква дозволяє не дотримуватися суворого посту жінкам, які знаходяться в цікавому положенні, а також годуючим матерям. Люди, які не можуть постити в силу будь-яких захворювань також звільняються від посту. Сюди ж відносять людей, які займаються важкою фізичною працею або в силу обставин не можуть забезпечити себе постійною їжею (військовослужбовці, ув'язнені, мандрівники).

Під час Великого посту можна вживати овочі, фрукти, крупи, бобові, гриби, в окремі дні – рибу. Не обов'язково повністю відмовлятися від борошняних виробів, але в них повинні бути лише вода, борошно і сіль.

Найсуворіша дієта припадає на останній Страсний тиждень, який присвячений стражданням і смерті Христа. Особливо це стосується четверга, п'ятниці та суботи.

У Страсну п'ятницю, в день коли з церкви виносять плащаницю, не можна нічого їсти, як і У Велику Суботу.

Основною метою посту є боротьба з гріхом через утримання в їжі і розвагах. У піст бажано посилено молитися, обмежити перебування перед телевізором, а також в соціальних мережах.

Під час Великого посту необхідно бути добрим і чуйним, намагатися робити добрі справи і бути уважними до оточуючих. Хоча робити це бажано і протягом усього року.

Раніше Hyser писав про те, які продукти безповоротно змінять вашу щитовидку.

Також Hyser повідомляв, які продукти допоможуть розвинути зір як у яструба.

Нагадавши, яка каша краще будь-яких крапель покращує зір.