Вчені з Базельського університету в новому дослідженні з'ясували, що регулярне вживання кофеїну може істотно змінити мозок людини.

Нові наукові дані були опубліковані у виданні Der Standart.

За словами фахівців, кава і її активні речовини є найбільш споживаними у світі психоактивними речовинами. Про це, ймовірно, знає навіть школяр.

Але не кожен знає, що постійне вживання кофеїну може змінювати сіру речовину мозку. Проте у вчених є і хороші новини - ефект тимчасовий.

Як відомо з наукової статті, в новому дослідженні взяли участь 20 добровольців. Для участі обрали абсолютно здорових молодих людей, які регулярно пили каву і до початку експерименту.

Тих, хто брали участь у випробуванні повинні були протягом 10 днів два рази на добу пити медичний препарат і не використовувати інший кофеїн. Половині дали справжній препарат з кофеїном, а іншій половині – плацебо.

Відзначається, що за всіма добровольцями спостерігали в спеціальній лабораторії. Вони обов'язково проходили електроенцефалограму (дослідження життєво важливого органу за допомогою впливу на його клітини електричними імпульсами. Це найбільш інформативний і доступний метод обстеження, який не шкодить пацієнту і може безпечно використовуватися навіть в дитячому віці) і визначали обсяг сірої речовини в мозку.

Як з'ясували вчені, регулярний прийом кофеїну ніяк не вплинув на сон учасників, але ось різниця в обсязі сірої речовини мозку була помітна.

Найбільш явні відмінності були в середній частині правої скроневої частки мозку, включаючи гіпокамп, область мозку, яка відіграє центральну роль в консолідації пам'яті.

Відзначається, що незважаючи на те, що кофеїн зменшує обсяг сірої речовини в мозку, цей процес зворотний. Через 10 днів утримання від кофеїну в учасників спостерігалася значна регенерація.

Дослідники кажуть, що кофеїн, очевидно, змінює нашу когнітивну "апаратуру". Поки це не доводить його шкоду, але фахівці наполягають на подальшому дослідженні.

Раніше "Нyser" писав про те, який напій за короткий проміжок часу допоможе омолодити організм.

Також наш портал повідомляв, експерти розповіли, як уникнути покупки підробленої розчинної кави.

Нагадуємо, вчені розвіяли міф про вплив кави на організм людини.