Потужне виверження на висоті близько 3000 метрів почалося на Сицилії з південно-східного кратера вулкана Етна.

Про подію повідомило італійське новинне агентство Ansa.

Відзначається, що 16 лютого о 16:10 місцевого часу (17:10 за Києвом) активність вулкана стала підвищуватися.

Через деякий час кратер викинув на висоту більше кілометра сильний стовп диму і попелу. Дим і попіл моментально почало здувати в південному напрямку. Попіл почав осідати на розташовані на південь від вулкана села і поля.

Хмара попелу настільки густа, що найближчі до вулкану села вкриті кількома сантиметрами золи.

А після з'явився фонтан лави, який став розливатися вздовж долини, розташованої під південно-східним кратером. Виверження супроводжується сильним тремором і інфразвуковою активністю з сигналами великої амплітуди.

Джерело підземних поштовхів знаходиться на глибині близько 2 900 – 3 000 метрів.

При цьому італійські вулканологи відзначають, що поки виверження не виглядає небезпечним для навколишніх міст.

Міжнародний аеропорт Катанії призупинив свою роботу через погану видимість стовп диму і попелу піднявся на висоту більше кілометра.

Інформація про постраждалих поки не надходила.

Додамо, Етна-один з найактивніших вулканів на планеті. З 1950 року він вивергався кілька десятків разів. Вулкан має від 200 до 400 вулканічних кратерів - приблизно раз на три місяці одні з них вивергаються.

Попередній раз Етна вивергався 14 грудня. Тоді потоки лави з його жерла вистрілювали в небо на 100 метрів, а шлейфи попелу досягали п'яти кілометрів.

А у 2018 році виверження, яке супроводжувалося землетрусом, зруйнувало кілька будинків в Катаньї. Тоді постраждали чотири людини.

Одне з найсерйозніших вивержень відбулося в березні 2017 року: було поранено 10 осіб, у тому числі команда репортерів BBC.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Львівській та Вінницькій областях сталася екстрена зупинка ТЕС.

Також наш портал повідомляв, в Антарктиді сніговий покрив змінив свій звичний білий колір на різні відтінки рожевого і зеленого.

Нагадуємо, через зниження температури Азовське море повністю замерзло.