Українцям розповіли, чи будуть враховуватися роки навчання у ВНЗ при розрахунку страхового стажу, необхідного для пенсії.

Влада почала поступово підвищувати вимоги до пенсійного стажу, а тому це досить актуальне питання сьогодні. Його задали в соцмережах користувачі і отримали на нього цілком однозначну відповідь в Facebook.


Зокрема, користувач поцікавився, якщо він навчався в період з 1998 по 2003 рік у стаціонарі в Чернігівському державному педагогічному університеті ім. Т. Г. Шевченка, чи зарахуються ці роки навчання до страхового стажу до пенсії. Йому відповіли, що зазначені роки обов'язково увійдуть до загального страхового стажу, коли буде призначатися пенсія за віком, оскільки періоди роботи, як і інші, беруться до уваги.

Уточнюється, що вони зараховуються на умовах, передбачених чинним законодавством. Зокрема, йдеться про відповідну статтю 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення", яка передбачає зарахування до стажу навчального часу, у тому числі у вищих навчальних закладах.


Це хороша новина, через те, що і в майбутньому влада планує підвищувати норми страхового стажу для виходу на пенсію. Наприклад, у квітні 2021 року ті жінки, які виходили на заслужений відпочинок в 59,5 років, будуть виходити вже в 60 років. Фактично права чоловіків і жінок зрівняють і загальний пенсійний вік у них складе 60 років.

Потім, наступне підвищення вимог по стажу очікується в січні 2022 року - збільшення складе відразу 12 місяців.

Раніше "Нуѕег"писав про те, кого позбавлять виплат після масштабної індексації пенсій.

Також наш портал повідомляв, що стало відомо, хто з пенсіонерів скоро отримуватиме на 500 гривень більше.

Нагадуємо, що Пенсійний фонд розповів, що буде з виплатами пенсіонерів у лютому.