"Чарівна" аномалія сталася в Антарктиді в районі української станції "Академік Вернадський" - сніговий покрив змінив свій звичний білий колір на різні відтінки рожевого і зеленого.

Неймовірні барвисті фотознімки були опубліковані Національним антарктичним науковим центром на сторінці в Facebook. Як жартують автори кадрів, у колонії пінгвінів з'явилася своя "червона доріжка". Ймовірно, і свої суперзірки у них також є.

Відзначається, що подібне цвітіння снігу українські вчені фіксують далеко не перший рік. Точно таке ж явище спостерігалося і взимку 2020 року.

Як пояснили фахівці, "винуватці" подібних змін - кріофільні мікроводорості, багаті каротиновими пігментами. Саме вони фарбують сніг в рожевий, малиновий і інші відтінки.

А як видно по фото, на ділянці ближче до води сніг стає буро-зелений.

Також в НАНЦ підкреслили, що кольоровий сніг безпосередньо пов'язаний зі змінами клімату, і це процес, що наростає. Пофарбований сніг менше відбиває сонячне світло, швидше тане, в снігу розвивається ще більше водоростей, і цикл замикається. Таке явище несе небезпеку для планети.

Крім цього, відомо, що українські вчені спільно з фахівцями Університету Кембриджа збираються вивчити масштаби поширення "квітучих" снігів.

За словами директора НАНЦ Євгена Дикого, будуть аналізуватися супутникові знімки з подальшою верифікацією отриманих даних. Спільна робота стала можливою завдяки тому, що минулого року новина про рожевий сніг активно висвітлювалася, як в українських, так і в зарубіжних медіа.

Раніше "Нyser" писав про те, що біля української антарктичної станції відколовся айсберг розміром з 7-ми поверховий будинок.

Також наш портал повідомляв, у Франції небо пофарбувало сніг в помаранчевий і бежевий кольори.

Нагадаємо, у США побудували величезного сніговика, висота якого склала 20 футів або 6 метрів.