Логістична сфера прагне до оптимізації під потреби навколишнього середовища. Президент ТОВ "Євротермінал" Лісіцин Павло Володимирович розповідає, як впроваджуються екологічні рішення на одеських підприємствах.

Все більше представників промисловості і бізнесу прагнуть у своїй роботі до мінімізації збитку для навколишнього середовища. Якщо не так давно багато хто ще не замислювалися про проблеми екології, утилізації відходів та інших аналогічних питаннях, зараз це неможливо - рівень відповідальності в суспільстві неухильно зростає. У зв'язку з цим активно розвивається і екологічна галузь логістики. Президент компанії " Євротермінал” Лісіцин Павло Володимирович розповідає про те, як бізнес може допомогти благополуччю навколишнього середовища.

Компанії, що займаються транспортними та логістичними послугами, регулярно стикаються з низкою проблем, що впливають на екологію - викиди шкідливих газів, витрачання природних ресурсів, переробка відходів.

Основні питання Еко-логістики

Які ж конкретно завдання вирішує екологічна Логістика? Лисицин Павло виділяє наступні:

  1. Збір, сортування та транспортування відходів.
  2. Утилізація відходів або організація їх безпечного зберігання.
  3. Скорочення кількості шкідливих викидів.
  4. Контроль екологічності та безпеки матеріалів, які використовуються у виробництві.
  5. Максимальне використання природних джерел енергії, що дозволяє зменшити забруднення.
  6. Раціональне використання обмежених природних ресурсів.

Основною проблемою будь-якої галузі виробництва на даний момент вважається утилізація відходів. Логістика ж, з урахуванням постійної роботи з транспортом, також стикається з проблемами забруднення навколишнього середовища за допомогою викидів, і потребує нових рішень в цій галузі.

Павло Лісіцин наводить приклад оптимізації логістики під потреби екології-нещодавно побудована компанією " Євротермінал” залізнична вітка, з'єднує сухий Порт і Одеський морський Порт. Очевидно, що поїзди-куди більш екологічний вид транспорту, ніж автомобілі. Нова гілка дозволить доставляти більше вантажів до порту саме залізницею, тим самим скорочуючи кількість вантажного транспорту, що проходить. Отже, за рахунок скорочення автомобільного трафіку значно знижується і кількість викидів в атмосферу.

Сучасні рішення в логістиці

Звична Логістика неухильно змінюється, в тому числі завдяки новим технологіям. Зокрема, проблеми екології, пов'язані з транспортною галуззю, допомагає вирішити таке технічне нововведення, як безпілотні способи доставки вантажів. “У США ця ідея вже активно втілюється в життя. У наших реаліях, на жаль, це поки не представляється можливим, але вже знайдено адаптивне рішення”, - коментує Лисицин Павло. При використанні половини безпілотних вантажівок (причіплюючи їх до вантажівок з водіями) економиться значна кількість палива. Таким чином не тільки скорочується шкідливий вплив на атмосферу, але і зберігаються природні ресурси.

Наступним кроком, на думку Павла Лісіцина, буде створення електрифікованих доріг, за прикладом скандинавських країн. Таке нововведення на порядок поліпшить екологічну ситуацію в нашому регіоні.