Картопля є популярним та необхідним продуктом у меню кожної української господині. Ще б пак, традиційно цей овоч є символом ситності та домашнього затишку в Україні.

І справді, якщо вірити статистиці, то в середньому кожен українець з'їдає щомісяця близько 7 кг картоплі, тож у 2023 році Україна посіла друге місце у рейтингу обсягу споживання картоплі на душу населення серед усіх країн світу.

Враховуючи все вищесказане, не дивно, що питання правильного зберігання картоплі дуже гостро стоїть.

Темне та прохолодне місце ідеально підходить для зберігання картоплі. При цьому температура має бути близько 2-3 градусів, вологість на рівні 80% і добре працюватиме витяжка. А ось при меншій вологості бульби виділятимуть вологу, в'януть і зморщуватимуться, що обов'язково позначиться на їхньому смаку та лежкості.

Крім того, закладаючи картопля на зберігання, важливо пам'ятати, що ранні сорти сягають листопада, а пізні – до наступного літа. Тому краще не змішуйте їх в одну купу, щоб не вибирати звідти бульби, що підгнили.

Найлегше дотримуватися правильних умов зберігання картоплі в льоху або підвалі з гарною вентиляцією. При цьому якщо кисню менше 16%, а вуглекислого газу більше 5%, бульби гірше зберігаються.

Зберігання картоплі, фото: youtube.com
Зберігання картоплі, фото: youtube.com

До речі, перш ніж засипати картоплю у сховищі, краще провести дезінфекцію самого сховища та контейнерів 3% розчином мідного купоросу, просушити льох, перевірити вентиляцію, побілити сховище.

Що ж до невеликої кількості картоплі, то її можна зберігати у квартирі. Ось тільки робити це потрібно в полотняних або поліпропіленових (білі мішки, в них зазвичай продають цукор) мішках, сітках.

Наприклад, у полотняному мішку картопля може зберігатися у квартирі та на заскленому балконі. У мішках бульби при тривалому зберіганні швидко втрачають вологу, а навесні проростають. У сітчастих мішках картопля можна зберігати лише у темному приміщенні – у коморі, підвалі, погребі.

Не підійдуть для зберігання мішки з герметичних матеріалів, плівки, тому що картопля має дихати і не пересихати. При цьому зберігання у мішках можна розглядати виключно як тимчасовий варіант.

І ще важливо пам'ятати, що добре зберігається тільки здорова картопля, тому своєчасне збирання врожаю – одна з важливих умов зберігання.

Читайте також: