Існують різні підходи до зберігання курячих яєць. В одних джерелах пишуть, що їх можна зберігати навіть за кімнатної температури, проте досвідчені господині рекомендує використовувати холодильник.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЩе з давніх-давен курячі яйця в Україні вважалися продуктом першої необхідності. Ще б пак, це одне з основних джерел білка, багатий на вітаміни і амінокислоти. Ось тільки при неправильному зберіганні звичайне куряче яйце може стати джерелом токсинів, бактерій та інфекцій, наприклад, сальмонельозу.
Наші пращури часто використовують для зберігання сирих яєць гашене вапно. Її розводили у емальованому відрі: приблизно 200 г на літр води. Тримали яйця в вапні в овочевій ямі або в кімнаті, але подалі від радіаторів опалення. Вважалося, що за такого способу зберігання яйця придатні для їжі від 6 до 12 місяців.
Крім того, за старих часів змішували розтоплений парафін, вазелін або віск з рослинною олією і обмазували кожне яйце. Після того, як яйце висихало, яйця загортали в папір і укладали в кошик або ящик. Вважалося, що так яйця можуть зберігатись 6 місяців.
Фахівці кажуть, що холодильник для зберігання яєць можна не використовувати, якщо реально забезпечити відповідні умови: температура може бути кімнатною, але не вище 25 градусів, а вологість вища за середню, 80-90%. Головне, щоб ці умови залишалися стабільними протягом усього часу: без різких перепадів, прямих сонячних променів та протягів. А цього насправді досягти складно.
Саме тому вважається, що у домашніх умовах курячі яйця потрібно вжити протягом 25 днів. А зберігати їх потрібно на верхній чи середній полицях холодильника, оскільки саме там найстабільніша температура.
До речі, перед тим, як покласти яйця в холодильник, не слід мити їх. Справа в тому, що захисна плівка на поверхні яйця сприяє більш тривалому збереженню свіжості продукту.
Обполоснути їх можна безпосередньо перед приготуванням.
Важливо!
- Термін придатності митих яєць лише 12 діб.
Для зберігання яєць у холодильнику слід використовувати термопосуд із паперу або пінопласту.
І ще рекомендується класти яйця в лоток гострим кінцем вниз. Вся справа в тому, що на поверхні шкаралупи знаходяться тисячі маленьких пір і на тупому кінці їх найбільше. Через ці пори яйця "дихають" і довше залишаються свіжими.
Заморожування яєць
Жовтки слід засолити чи зацукрити. На кожні 4 жовтки додайте 1/8 чайної ложки солі або 1,5 чайної ложки цукру.
Що ж до заморожування білків, то зберігати білки в морозильній камері не рекомендується, адже так вони втрачають свою харчову цінність.
Читайте також:
Його розхоплюють відразу двома ложками: рецепт салату з крабовими паличками, яйцем та млинцями
Яйця та хліб починають дорожчати, що відбувається зі олією: огляд цін у супермаркетах
Циля прославилася цією стравою на всю Одесу: рецепт ситного форшмаку з картоплею та яйцем