Цибуля один з головних овочів у меню української кухні. Саме тому садять його практично всі дачники, а ось зберегти всю зиму вдається одиницям. Ще б пак, якщо неправильно зберігати цибулини, вони швидко почнуть гнити або проростати. Стало відомо, як потрібно зберігати цибулю, щоб вона зберігалася до весни.

Так, слід враховувати, що термін зберігання цибулі в першу чергу залежить від сорту. Найдовше зберігаються пізні сорти цибулі - вони можуть пролежати до квітня-травня.

При цьому жовті сорти цибулі зберігаються, як правило, довше (серед них більше пізніх), ніж червоні та білі (вони частіше ранні та середньостиглі).

Вважається, що для тривалого зберігання найкраще підходять такі сорти цибулі: Бамбергер, Геркулес, Глобус, Ред Барон, Стригуновський, Стурон, Центуріон.

Цибуля: скрін з відео
Цибуля: скрін з відео

З іншого боку, тривалість зберігання цибулі впливають ще кілька чинників.

Вологість . Цибулю правильно зберігати в сухому місці, тому що при надмірній вологості овочі швидко загнивають. Оптимальна вологість становить 65-70%. За таких умов цибулини не почнуть гнити, але залишаться соковитими.

Температура . Через занадто високу температуру цибулини почнуть проростати, через занадто низьку - псуватися. Оптимальна температура становить від +7 до +13 °С.

Освітлення . Попадання прямого сонячного світла може призвести до втрати вологи та погіршення якості цибулі.

Вентиляція . Слід вибрати місце, де повітря вільно циркулює навколо ящиків із цибулею, щоб на овочах не утворювалася пліснява та гниль. Тому для зберігання цибулі добре підходить відкритий кошик або сітчаста сумка.

Важливо!

  • Найгірший варіант зберігання для цибулі – у льоху. Але якщо іншого варіанта немає, потрібно розставити поруч із цибулею відра із золою, стружками або вапном, щоб вони вбирали вологу.
  • Зберігати цибулю в холодильнику теж не найкраща ідея, адже овоч швидко набере вологу і стане м'яким та не смачним.
  • Цибуля не любить поліетиленових пакетів.

Як правильно підготувати цибулю до зберігання

1. Сушіння . Після збирання врожаю залиште цибулю на 1 – 3 дні під сонцем на грядці. Потім покладіть його на 10 – 14 днів у тінь: на веранді, у альтанці, гаражі чи під навісом. Це допоможе видалити зайву вологу, яка може спровокувати розвиток цвілі під час зберігання. Для збирання цибулі вибирайте суху погоду.

2. Чищення та видалення дефектів . Перевірте кожну цибулину на наявність гнилі чи інших дефектів. Зріжте усі пошкоджені частини, щоб не заразити інші цибулини. Переконайтеся, що поверхня кожного овочу суха та чиста. Якщо є пошкодження, пророслі зелені пагони, коріння і тим більше пліснява або білий наліт - це шлюб. Такий овоч не тільки швидко зіпсується сам, а й пошкодить здорові сусідні цибулини.

3. Сортування . Розділіть цибулю на групи залежно від її зрілості та цілісності. Цибулини з тонким і м'яким лушпинням псуються швидше, тому їх їдять насамперед.

Читайте також:

Ця страва сподобається всім: рецепт закуски "Татарська пісня" з перцем, огірками, помідором та яблуком

Захочеться відкривати банку за банкою: рецепт найсмачнішої аджики зі слив з яблуками

Навіть аджика не потрібна: рецепт ніжного курячого філе з морквою та яблуком у кисло-солодкому соусі