Кожна господиня підтвердить, що в українській кухні існує не так багато рецептів, у яких картопля та яблука використовуються разом. Разом з тим, коли справа доходить до збереження картоплі, стає зрозуміло, що вони ідеально підходять один одному.

І справді, проростання картоплі під час зберігання – поширена проблема. При цьому досвідчені городники знають, що зберегти картоплю придатною для вживання допомагають не лише фактори навколишнього середовища, а й деякі рослини.

Наприклад, запобігти проростанню картоплі можна завдяки лимону або кислим яблукам. При цьому знадобиться лише один плід на 50 кг картоплі.

"Найкраще зберігати картоплю в дерев'яних ящиках або полотняних мішках при 80% вологості повітря, в приміщенні з гарною вентиляцією, без сонячного світла. Ідеальним місцем є льох", - кажуть знавці.

При цьому в ящик з картоплею рекомендується помістити кілька свіжих кислих яблук. У деяких джерелах яблуко рекомендується розрізати.

Вважається, що така хитрість перешкоджатиме проростанню бульб картоплі та знизить вологість.

Це пов'язано з тим, що яблука виробляють природний газ, відомий як етилен, який пригнічує проростання картоплі принаймні в лабораторних умовах.

Посилання:

  • Етен або етилен ( С 2 H 4 ) - це органічна сполука, безбарвний горючий газ зі слабким солодкуватим запахом, що виробляється фруктами, такими як яблука, банани та помідори. Він відіграє життєво важливу роль у процесі дозрівання фруктів та овочів.

Дослідження, яке з'ясувало, що обробка етиленом затримує проростання картоплі, було опубліковано у виданні Journal of Food Science and Technology ( Журнал харчової науки та технологій) ще у 2016 році.

Вчені використовували жовту картоплю, яка зберігалася в прохолодному середовищі і піддавалася впливу певних доз етиленового газу через певні проміжки часу. Потім експериментатори проаналізували схожість бульб, вміст цукру, крохмалю тощо.

Дослідження показало, що обробка етиленом затримує проростання картоплі, принаймні у цих строго контрольованих лабораторних умовах.

Також допомагає боротися із проростанням картоплі м'ята.

А ще можна перекласти бульби лушпинням цибулі, свіжим листям горобини, сосновими або ялиновими гілками.

Читайте також:

Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською

Справжнє літнє смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.

Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою