З 1 січня 2024 року у Польщі заплановано збільшення фінансової підтримки, яку надають батькам неповнолітніх дітей, включаючи українців. Розмір цієї допомоги збільшиться з 500 до 800 злотих щомісяця.

Нововведення також торкнеться українських біженців, які мають дітей. Однак важливо зазначити, що не всі батьки матимуть право на отримання додаткових коштів від держави.

Наприклад, батьки не зможуть отримати допомогу, якщо їхній дитині виповнилося 18 років, вони вже отримують аналогічну підтримку в іншій країні, їхня дитина навчається у військовому навчальному закладі або в установі з повним забезпеченням, а також якщо дитина тимчасово перебуває у виховному закладі, арешті або у прийомній сім'ї. Іншими словами, якщо дитина одружилася до досягнення повноліття або вона сама є батьком неповнолітнього, який вже отримує підтримку 800+, то в таких випадках допомога також не буде надана.

Тим, хто отримує додаткові кошти на дітей, не потрібно подавати нові заяви.

Очікується, що підвищення розміру допомоги буде здійснено автоматично, але повна компенсація може розпочатись не раніше лютого 2024 року.

Важливо зазначити, що заяву на новий пільговий період, що діє з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року, необхідно буде подати лише тим батькам, чиї діти будуть враховані у програмі. Подання заяв розпочнеться з 1 лютого 2024 року.

Читайте також: