Ціни на картоплю стабільно підіймаються і не скоро цей тренд зміниться. Таким чином, цього сезону аграрії можуть розраховувати на хороші доходи від продажу картоплі, проте наступного року ймовірно, що ціни на цей продукт стійко не піднімуться.

Микола Гордійчук, голова компанії "Агріко Україна", в інтерв'ю "Сингента Україна".

У 2023 році фермери зібрали рясний урожай картоплі та намагалися позбутися неякісної продукції у вересні, щоб уникнути витрат на її зберігання. Це спричинило те, що картопля була доступна за символічною ціною 4,50–5 грн/кг.

Однак до кінця жовтня більшість неякісної продукції було продано. Ціни на картоплю почали стрімко зростати. За три місяці вони збільшились у 2,5 раза, досягаючи позначки 12-14 грн/кг.

Експерт вважає, що це ще не межа, і ціни продовжуватимуть зростати через морози. Ймовірно, ситуація повториться, як це було з цибулею минулого року. Тому українцям варто бути готовими до того, що картопля стане дедалі дорожчою і, можливо, вийде зі щоденного раціону для найменш забезпечених громадян.

Експерти припускають, що хороші ціни на картоплю цього сезону стимулюватимуть сільгоспвиробників збільшувати посівні площі "другого хліба" в наступному році.

За словами експертів, такі коливання цін на ринку картопля характерні, і зазвичай хороші ціни повторюються раз на 4-5 років. Однак, попри сприятливу ситуацію для виробників, для покупців це може означати додаткові труднощі у забезпеченні картоплею взимку, враховуючи її широку присутність у раціоні українців.

Національний банк України прогнозує значне збільшення вартості харчових продуктів у січні наступного року, при цьому очікується підвищення цін на основні харчові товари на рівні 5%..

Читайте також:

Хорошого взагалі мало: чиновники вже готують українців до різкого подорожчання продуктів

Готуйтесь відстебнути пристойну суму на новорічний стіл: у супермаркетах злетіли ціни на низку популярних продуктів

Українців уже попередили: деякі продукти в магазинах можуть зникнути або серйозно подорожчати