При опіках надважливі перші хвилини, під час яких необхідно надати правильну допомогу. При цьому в народі часто рекомендують прикладати лід або змащувати олією. Та експерти наголошують – це неправильно!

Щоб допомогти розібратись, "Хайзер" підготував поради, що робити при опіках та як правильно надавати першу допомогу.

В разі легких опіків рекомендується тримати пошкоджену область під прохолодною проточною водою, а потім покрити чистою марлевою пов'язкою. У випадку хімічних опіків або серйозних та глибоких ушкоджень, особливо якщо опік охоплює великі ділянки або обличчя, слід негайно звертатися за медичною допомогою.

Для зменшення тепловіддачі від джерела опіку слід захистити постраждалу особу, зокрема, від хімічних речовин, та промити уражену ділянку великою кількістю чистої води. При важких опіках, таких як глибокі ушкодження шкіри, важливо викликати швидку допомогу.

Загалом, варто уникати застосування холоду, жирних речовин, таких як олія, а також ліків без консультації лікаря. Застосування вологих, прохолодних пов'язок і утримання обпеченої області від джерела тепла можуть сприяти полегшенню стану при легких опіках.

Однак при важких ушкодженнях шкіри слід негайно звертатися за допомогою до фахівців і дотримуватися їхніх рекомендацій під час лікування і подальшого догляду за обпаленими ділянками.

Корисно знати

Існують чотири ступені опіків, кожен із яких характеризується унікальними ознаками та наслідками:

  • I ступінь – це еритема, проявляється почервонінням шкіри, набряклістю і відчуттям болю.
  • II ступінь – супроводжується сильним болем та глибоким почервонінням, спостерігається відшарування шкіри, утворення міхурів, які містять прозору або каламутну рідину.
  • III ступінь – визначається некрозом всієї товщі шкіри та формуванням щільного струпу.
  • IV ступінь – обвуглення, що виникає при впливі полум'я, розплавленого металу і т.д. у випадках пожеж, ДТП, аварій на шахтах. Призводить до серйозних ушкоджень м'язів, сухожиль та кісток.

Читайте також:

Названі каші, які очищують та відновлюють печінку

Не годуйте цією дерьмою дітей: названі найкорисніші для здоров'я каші

Потужні удари по серцю: названо щоденну звичку, яка може вас загробити