У 2023 році Росія вдруге організовувала саміт Росія — Африка. Ще б пак, на думку Президента Росії Володимира Путіна, Африка, яка займає територіально чверть планети, повинна знати, що є поряд Росія, яка ...> фактично є протилежним полюсом для тих колонізаторів, які тривалий час тримали Африку у складних економічних відносинах та відносинах з безпекою. Схоже, до порятунку від "колонізаторів" країн африканського континенту слідом за Путіним вирішив приєднатися самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Так стало відомо, що в суботу, 9 грудня, Олександр Лукашенко розпочав свій офіційний візит до Африки.

Про це повідомляють білоруські ЗМІ. За даними мас-медіа, у рамках турне Лукашенко відвідає низку арфіканських країн, втім, які саме – не уточнюється.

Водночас, прес-служба Лукашенка оприлюднила відео зустрічі диктатора в аеропорту в Екваторіальній Гвінеї.

Як інформує прес-служба, робота "буде спрямована на інтенсифікацію взаємодії за всіма взаємовигідними напрямками". Крім того, Лукашенко хоче налагодити міцні зв'язки Білорусі з країнами Африки.

Зазначимо, що станом на 10 грудня 2023 року Лукашенко вже побував у Екваторіальній Гвінеї. Так, переговори з Президентом Екваторіальної Гвінеї Теодоро Обіангом Нгемой Мбасого, що відбулися в Малабо, Президент Білорусі Олександр Лукашенко вже назвав дуже змістовними.

"За підсумками візиту та переговорів ми дали старт новому етапу у відносинах Білорусі та Екваторіальної Гвінеї. Усього протягом року виконано роботу, яку у багатьох країн йдуть десятиліття. Цей факт дуже чітко говорить про взаємну зацікавленість і прагнення вивести партнерство на якісно новий рівень”, - заявив білоруський лідер.

Серед перспективних проектів: будівництво агромістечка із необхідною інфраструктурою; зведення ста соціальних житлових будинків; створення заводу з виробництва керамічної цегли потужністю до 40 млн. штук на рік; постачання пожежних машин, будівельної та іншої техніки, у тому числі для реалізації спільного проекту з лісозаготівлі та створення нових сільгоспугідь; проведення робіт із електрифікації віддалених районів.

"Хотів би особливо відзначити, що досягнуто угоди щодо реалізації першого етапу створення регіонального хабу щодо просування білоруської продукції на ринки країн Центральної та Західної Африки", - заявив Олександр Лукашенко.

Білоруська сторона також надала гранти гвінейським студентам для навчання у медичних вишах на території Білорусі. Крім того, міністерства охорони здоров'я домовилися про організацію перепідготовки у Білорусі лікарів з Екваторіальної Гвінеї.

Читайте також:

Церковне свято 10 грудня: намагайтеся не брати до рук гострі предмети – будуть лиха

Проблеми з'являться на рівному місці: названо помилки, яких не слід допускати водію, якщо зупинила поліція

Названо два українські міста, які росіяни хочуть захопити до виборів Путіна, щоб він був переможцем

Потім не скаржтеся, що немає грошей у сім'ї: чому ніколи не можна викидати свій старий гаманець