Очікування значного зростання цін на яйця та цибулю в Україні пояснюються такими факторами, як витрати на зберігання та скорочення пропозиції на ринку.

Про це пише «today»

Цибуля, ціна якої нині на 70-80% нижча, ніж у попередньому році, переживає активний продаж після сприятливого сезону збору врожаю. Очікується, що імпортна продукція надійде у новий рік.

Хоча навесні наступного року очікується підвищення цін, експерти вважають, що воно може бути не таким різким, як 2023 року.

"Я думаю, що ціна буде збільшуватися. Але такої, як минулого року, ми не побачимо. У нас навесні була імпортна продукція, а тоді імпортні постачальники теж мали проблеми з виробництвом, і тому це позначилося і на нас. Наступного року навесні ціна ще може збільшуватися, і вартість 40 грн/кг ми ще можемо побачити, але не думаю, що ціна буде такою надхмарною, як була", - зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Що стосується яєць, на ринку спостерігаються коливання цін під впливом таких факторів, як сезонні коливання та перебої у роботі птахофабрик. Поголів'я курей-несучок наближається до довоєнного рівня, але несучість залишається нижче.

Експортна діяльність, що триває, до Європейського Союзу у поєднанні зі зниженням поставок з боку приватних ферм може сприяти збереженню цін на рівні, аналогічному рівню 2022 року, який, за оцінками, до кінця року складе близько 60-70 гривень за десяток.

"До кінця року реальна вартість може встановитися в середньому на позначці 60-70 грн. Зросла і собівартість виробництва, особливо за витратами на електроенергію. Зараз дещо стримує ціни ще низька вартість кормів та протеїнових компонентів", - цитує аналітика LIGA.net.

Витрати на енергоносії, особливо через нещодавню енергетичну кризу, вважаються факторами, що впливають на загальну динаміку цін на яйця на українському ринку.

Читайте також:

Доведеться викинути у відро для сміття: які продукти не можна зберігати в дверцятах холодильника

Церковне свято 17 листопада: що заборонено робити у день пам'яті святого Григорія Чудотворця

Морози вищі за 10 градусів: синоптики попередили українців про потужні холоди