2022 року російський винищувач Су-27 спробував збити літак-розвідник Королівських ВПС над Чорним морем, випустивши дві ракети. Інцидент стався під час виконання місії зі спостереження за Чорним морем літака ВПС Великобританії, перехопленого двома російськими Су-27.

Про це пише "obozrevatel"

Повідомляється, що російська наземна станція дала російським пілотам двозначну команду: "У вас є ціль". Це командування призвело до того, що один із російських льотчиків отримав дозвіл атакувати британський літак.

Другий російський пілот не відкрив вогонь, а натомість висловив протест проти дій свого колеги. Він навіть лаяв свого колегу, коли була випущена перша ракета.

Інформацію про інцидент було перехоплено датчиками RAF RC-135 Rivet Joint. Ці датчики зафіксували зв'язок між російськими пілотами та їхньою наземною станцією.

Перша ракета класу "повітря-повітря" успішно стартувала, але не досягла цілі. Вважається, що це була скоріше помилка, аніж несправність. Друга ракета, випущена російським пілотом, не досягла цілі і могла статися осічка або перерваний пуск.

"Але тепер три високопоставлені джерела в західних оборонних відомствах, поінформовані про інцидент, повідомили ВВС, що російські повідомлення, перехоплені літаком RAF RC-135 Rivet Joint, зовсім відрізняються від офіційної версії", - сказано у статті.

Міністерство оборони Великобританії не розкрило багатьох подробиць інциденту, але наголосило на важливості захисту безпеки своїх операцій, запобігання непотрібній ескалації та інформування громадськості та міжнародної спільноти. Незважаючи на інцидент, ВПС Великобританії продовжили наглядові польоти над Чорним морем.

Читайте також:

Грукататиме і заливатиме: синоптики попередили українців про погодний удар

Ви загробите весь свій урожай: на місці яких культур ні в якому разі не можна садити часник

Ви більше не замовлятимете її: рецепт домашньої картопляної піци з помідорами та ковбасою