Багато хто пам'ятає, як минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба емоційно відповів усім тим, хто критикує "надто повільний" контрнаступ ЗСУ. Ще б пак, сидячи на дивані, люди хочуть щоб контрнаступ виглядав як у "Месниках" або "Астеріксі та Обеліксі". Ось тільки життя це не комікс, тому одним-двома ударами неможливо розкидати величезне військо ворога і встановити справедливість. Навіть у НАТО це розуміють.

Так, генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявив, що воїни ЗСУ перевершують очікування НАТО в ході здійснення наступу на півдні України. Про це він сказав під час спільного засідання Комітету з питань закордонних справ та Підкомітету з питань безпеки та оборони у Європейському парламенті.

Столтенберг зазначив, що коли Росія розпочала своє вторгнення, її армія вважалася другою найсильнішою у світі: "Зараз російська армія є другою найсильнішою в Україні".

"Ви дійсно повинні пам'ятати, що ніхто ніколи не казав, що це буде легко. Це наступ. Було чітко сказано, що це буде кривавий, складний і важкий наступ. Оскільки ми побачили, що росіяни підготували лави оборонних ліній з окопами, перешкодами для бойових. танків "зуби дракона" та замінуваннями. Величезна кількість мін. Навряд чи колись в історії ми бачили більше мін на полі бою, ніж ми бачимо сьогодні в Україні", - наголосив Столтенберг.

За словами генсека, українці поступово набирають сили і союзникам не можна забувати про надання підтримки Україні.

"Це важкі бої, але українські сили змогли прорвати оборонні лінії російських військ і вони просуваються вперед", - зазначив Столтенберг.

Зауважив Йєнс Столтенберг у своєму виступі та значну замінованість території, що ускладнює просування Збройних сил України.

"Але українці вирішили розпочати наступ, тому що вони збираються звільнити свою землю, і вони роблять успіхи. Можливо, не так швидко, як ми сподівалися, але поступово просуваються вперед приблизно по 100 метрів на день", - сказав генсек.

"Навряд чи в будь-якій війні ми побачимо лише перемоги тієї сторони, яку ми підтримуємо. Будуть і погані, і добрі дні. Ми повинні бути з Україною не лише у добрі часи, а й у погані", - наголосив він.

За словами генсека, "ми підтримуємо їх, коли вони перемагають та коли вони програють, ми з Україною".

Читайте також:

Путіну доведеться припинити вторгнення в Україну: у США розповіли, до чого призведе контрнаступ ЗСУ

Головну бабусю Путіна розіграли телефоном: вона зрадила Кремль і прокричала "Слава Україні". Відео

Москва не захищена від ударів, Путін наказав посадити генерала, відповідального за ППО

Після допиту, який Путін влаштував у прямому ефірі, чиновник навіть забув, як пити воду зі склянки. Відео