В Україні продовжуються проблеми із боргами за комунальними рахунками, через які деяким громадянам блокують банківські рахунки. Згідно з реєстром, кількість таких боржників вже перевищує 627 тисяч осіб.

Докладніше про те, що українцям починають блокувати гроші за борги, інформує Обозреватель.

Під час воєнного стану українці не можуть припинити користуватися комунальними послугами й змушені виплачувати заборгованості, навіть якщо вони є переселенцями із зон воєнних дій. Відключення послуги – це лише один зі способів на боржників.

Інший метод – подання до суду. У реєстрі зазначено, що є близько 627,1 тисячі українців, які програли судові справи щодо комунальних боргів. Процес судового розгляду проводиться за спрощеною процедурою. Наприклад, в одному з випадків (справа №643/5130/23) компанія "Харківські теплові мережі" подала позов проти власників квартири, які не оплачують опалення. Суд ухвалив рішення, зобов'язуючи боржників виплатити понад 89 тисяч гривень лише за два місяці після подання позову.

У боржників є кілька можливих наслідків:
1. Виконавець судового рішення може заарештувати майно боржника.
2. На вимогу виконавця всі банківські рахунки можуть бути заблоковані.
3. Якщо інформацію про заборгованість буде передано до Бюро кредитних історій, це може вплинути на можливість отримання кредитів у майбутньому.
4. Виконавець також має право вилучити майно боржника, навіть якщо це буде якийсь незначний предмет, наприклад, чайник.

Також варто зазначити, що один із вразливих верств населення – пенсіонери. У разі несвоєчасної оплати комунальних послуг до 50% пенсійної виплати може бути утримано.

Наприклад, якщо пенсіонер отримує щомісячну виплату 4800 гривень, то через заборгованість по комуналці йому можуть утримувати 2400 гривень. При цьому прожитковий мінімум для пенсіонерів становить 2093 гривні. Однак Конституційний суд направив рішення, за яким не можна урізати пенсію до рівня, нижчого за прожитковий мінімум.

Таким чином, ситуація із заборгованостями по комунальних рахунках в Україні залишається актуальною та викликає серйозні наслідки для боржників, незважаючи на військовий стан та деякі обмеження.

Читайте також:

Дешевше, ніж винаймати квартиру: як придбати своє житло через програму "єОселя"

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат

Будьте готові: скасовуються десятки пасажирських поїздів з України до Польщі. Що потрібно знати