Ні для кого не секрет, що ще на початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили найбільший у світі вантажний літак Ан-225 "Мрія". Він був найбільшим літаком світу та гордістю українського авіапрому.

І справді, російські загарбники, намагаючись захопити аеропорт Гостомель, щоб дістатися Києва, в першу ж добу російського вторгнення зробили обстріл ангару, в якому знаходився найбільший український вантажний літак АН-225 "Мрія". За словами мера Бучі Анатолія Федорука, обстріл ангару велися з вертольотів, а отже, могли бути цілеспрямованими на літак.

Відомо, що під час атаки окупантів Київщини в Ан-225 найбільше постраждала носова частина. Ще б пак, пожежа знищила кабіну пілотів з усім обладнанням, носову секцію фюзеляжу, двигун, шасі і частину крила.

Проте окремі фрагменти повітряного судна вціліли, наразі їх знімають спеціалісти державного підприємства "Антонов".

Фахівці кажуть, що ці запчастини можуть стати в нагоді у разі будівництва нової версії авіалайнера. Про це пише Avianews , кадри "Мрії" якому надали журналісти з видання "Аеровокзал".

З Ан-225 вже демонтували крило та хвостове оперення. "Хвостове оперення, що збереглося, може допомогти в будівництві нового Ан-225, а ось двигуни з літака вже в роботі кілька місяців", - сказано в повідомленні.

"Мрія" була оснащена шістьма двигунами Д-18Т, які також використовують транспортні літаки Ан-124 "Руслан".

Навесні 2023 року заступник гендиректора ДП "Антонов" Максим Саноцький розповів журналістам, що підприємство змогло відремонтувати три із шести двигунів Мрії. Два з них поставили як запасні частини на Ан-124.

До речі, на заводі Антонова вже замислилися над створенням благодійного фонду на відновлення "Мрії". І навіть знають, від кого буде перший внесок – від 16-річного хлопця Богдана з особливостями розвитку із Сумської області, відданого фаната літаків.

Посилання:

  • АН-225 "Мрія" - найбільший у світі транспортний літак, створений київським конструкторним бюро імені Антонова. На ньому встановлено 240 світових рекордів.

Читайте також: