11 серпня - дата дуже важлива для православних християн, адже саме в цей день віряни відзначають одне з головних церковних свят — Різдво Миколи Чудотворця. Також церква згадує святого мученика Калинника Кілікійського і двох мучениць Серафиму та Феодотію.

Святитель Миколай Чудотворець - один із найшанованіших у православному світі, адже поряд з Іоанном Хрестителем, Богородицею та Ісусом Христом він вважається важливою фігурою в християнстві. Саме тому віряни вшановують пам'ять святого Миколая тричі на рік.

Святий Миколай жив у III-IV століттях у Малій Азії. Народився він у забезпеченій сім'ї і вже під час його народження сталося диво - він зцілив свою матір від важкої хвороби. Ще у віці немовляти Миколай став постити: по середах і п'ятницях пив материнське молоко раз на день, увечері. Коли виріс, то багато часу проводив у храмі й вивчав Божественне Писання та молився. Так він став читцем у храмі, а після священиком. Усе своє майно Миколай роздав бідним, а сам вів аскетичний спосіб життя.

Йому довелося пережити гоніння на християн за часів імператорів Діоклетіана і Максиміана - але Миколай продовжував проповідувати і боротися з єрессю, і незабаром став єпископом міста Міри.

Помер Миколай у місті Міри близько 345 року в місті Міри. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але їм це не вдалося. Але вдалося італійським купцям 1087 року - вони обманом вивезли їх до італійського міста Брі, там мощі перебувають досі. У саркофазі в Мирах залишилися фрагменти мощей, які перенесли до Венеції - на острів Лідо в церкву святого Миколи-покровителя моряків.

11 серпня згадують також святого мученика Каллиника Кілікійського. Жив він в кінці III - на початку IV століть і з ранніх років виховувався своїм батьком в християнській моралі, тому він ще в дитинстві вивчив Святе Письмо і житія святих. За переказами, Каллиник Кілікійський був проповідником християнської віри, за що і постраждав - язичники спалили його живцем.

На Різдво Миколи Чудотворця віряни обов'язково відвідують храми, проводять церковні богослужіння, ставлять свічки за своє здоров'я та здоров'я своїх близьких, читають молитви. Вважається, що святий чує всі молитви, головне, щоб вони були щирими.

Яку молитву прочитати у церковне свято 11 серпня

Молитва до Святого Миколая про здоров’я:

Всеблагий Отче Миколаю, великий і предивний чудотворець! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і хворобу, ти своїм заступництвом визволяв від смерті, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, помічника тих, що є в горі і нужді теперішнього життя: поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошесті, від тяжкої хвороби і несподіваної смерті. Оберігай мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічності. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я опинився навіки в небі, разом з тобою, де буду прославляти й величати Боже милосердя. Амінь.

Так як святий Миколай прославився, як захисник усіх нужденних і невинно засуджених, а також як миротворець, тож нині його можна попросити і про закінчення війни та якнайшвидше настання миру.

Також чудотворець захищає від неприємностей у дорозі та вважається покровителем засуджених, допомагаючи їм стати на шлях істинний.

А ще Святого Миколая шанують як захисника звірів і домашньої худоби.

У день народження святого потрібно помиритися з тими, з ким посварилися і зробити якусь добру справу - неважливо, якою буде ваша допомога, матеріальною чи просто порада, головне проявити участь і не відвернутися від тих, хто потребує вас.

У народі 11 серпня - свято Калинник, яке пов'язували не тільки зі святим мучеником, а й калиною. Цього дня за старих часів збирали калину і готували з нею пироги, якими потім годували всіх домочадців - щоб у домі завжди було щастя.

А ще серед наших предків існувало повір'я, що в ніч проти 11 серпня приходять відьми і доять корів, від чого тварини починали хворіти. Тому хлів міцно закривали на ніч, а всередині вішали різноманітні обереги.

11 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька головних заборон:

  • забороняється лаятися, лихословити, бажати зла;
  • не можна працювати - ні по домашньому господарству, ні на городі - день потрібно присвятити молитві і подяці;
  • забороняється також займатися рукоділлям - шити, взяти, вишивати, кроїти;
  • не слід вживати алкоголь.

Також цього дня в жодному разі не можна відмовляти в допомозі - святий Миколай завжди допомагав нужденним.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день. За ними судили, якою буде погода і видасться зима:

  • дивилися, який сьогодні день: тепла погода — на початку вересня буде така ж;
  • вранці туман — чекайте на поганий збір меду;
  • цілий день туман — зернові культури добре вродять;
  • овес зеленіє вдруге за сезон — осінь буде дощовою;
  • багато горіхів і ягід — зима буде холодною;
  • в лісі мало грибів — чекайте на морозну та сніжну зиму.

Читайте також:

Чи пройдіть перевірку, чи залишитеся без пенсій: українців попередили. Що потрібно знати

Ось це пощастило: у старому сараї знайшли занедбані раритетні машини вартістю 500 тисяч доларів

Українським військовим встановили нові виплати. Що потрібно знати

У росіян розпочалася справжня істерика: Лія Ахеджакова вийшла на сцену із прапором України