Під час археологічних розкопок в Ізраїлі було виявлено 1500-річне «чарівне дзеркало», призначене для захисту від пристріту. Знахідку зробив сімнадцятирічний Авів Вейцман з Кір'ят-Моцкіна поблизу Хайфи, який брав участь у розкопках, які проводили Управління старовин Ізраїлю на стародавньому городищі Уша.

Про це пише «apostrophe»

Уша, також відома як Оша, була єврейським селом в районі Галілеї, розташованої приблизно за вісім кілометрів на південний захід від Назарета. Знайдені там археологічні знахідки дозволили проникнути в історію регіону, включаючи дороги, мозаїчну підлогу, ритуальні лазні та об'єкти для виробництва олії та вина. Місто було засноване рабинами, що втекли від римських переслідувань в Юдеї.

Відкриття "чарівного дзеркала" вважається винятковим. Цей артефакт, що імовірно відноситься до візантійського періоду (4-6 ст. н.е.), складається з таблички зі скляним дзеркалом у центрі. Призначення таких дзеркал полягало у захисті від пристріту.

На розкопках дівчина знайшла дивовижну знахідку
На розкопках дівчина знайшла дивовижну знахідку

Ідея цих дзеркал полягала в тому, що будь-який злий дух чи демон, що дивиться у дзеркало, побачить своє власне відображення, тим самим забезпечуючи захист власнику дзеркала. Подібні дзеркальні таблички були знайдені в минулому, часто використовувалися як похоронні предмети, що розміщуються в гробниці, щоб захистити померлих у їхній подорожі у потойбічне життя.

Знахідку було зроблено під час «Курсу виживання», організованого Департаментом Шелаха Міністерства освіти, в рамках якого проводилися археологічні розкопки по всій країні у співпраці з Управлінням старовин Ізраїлю. Артефакт доповнює історичне розуміння давніх вірувань та практик, пов'язаних із захистом від злих сил.

Читайте також:

Дуже несподіваний поворот: українцям планують дозволити відмовляти від мобілізації.

Не військкома єдиними: чиновники продовжують багатіти, поки в країні війна

Україні потрібно вимагати від союзників гармати м40 — це важливіше F16 та Атакамс: ізраїльський доброволець