Сьогодні, 10 серпня, у церковному календарі ми відзначаємо день пам'яті апостолів Прохора, Ніканора, Тимона та Пармена. Ці благочестиві чоловіки були істинними апостолами, які проповідували Євангеліє про Христа у перших століттях християнства.

Детальніше про день 10 серпня, його історію, заборони та прикмети читайте у нашому матеріалі.

Апостол Прохор деякий час був найближчим сподвижником апостола Павла і пізніше став єпископом міста Нікомідії. Прохор залишався вірним своїм принципам віри навіть у важкі часи. Він перебував з апостолом Павлом на острові Патмос після Успіння Пресвятої Богородиці. Повернувшись до Нікомідії, Прохор продовжував будувати Церкву та проповідувати Боже слово. Він став мучеником в Антіохії, віддаючи своє життя за свою віру в Христа.

Апостол Ніканор також зазнав мученицької смерті під час перших переслідувань християн. Цього ж дня він був убитий разом зі святим великомучеником архідияконом Стефаном, який першим з учнів Христа став мучеником з відкритої віри.

Апостол Тімон був єпископом у місті Басторії, розташованому в Аравії. Він був убитий язичниками за відвагу проповідувати християнство і нести світло євангелії у світ. Спочатку мучеників кинули в піч, але Боже чудо врятувало Тимона. Проте лиходії вирішили розп'яти його головою вниз, всупереч його вірі та стійкості.

Апостол Пармен жив і проповідував віру у Македонії. За однією версією, він помер від неприємного захворювання, проте інші перекази стверджують, що його життя було обірване під час жорстоких переслідувань невірних на християн. Всі апостоли зробили свій внесок у ранню історію християнської церкви і стали прикладами істинної віри та благочестя для наступних поколінь.

Що заборонено робити 10 серпня

  • Категорично не слід 10 серпня грати весілля – сім'я не протримається разом до старості.
  • Заборонено відвідувати ліс 10 серпня , сподіваючись знайти гриби, і бути при цьому в поганому настрої – нічого не знайдете.
  • Не можна нічого купувати 10 серпня, інакше ця річ швидко зіпсується чи загубиться.

Народні прикмети та традиції 10 серпня

- Якщо вранці 10 серпня багато роси – чекайте на сонячний день.
- Якщо з'їсти грушу під час заходу сонця 10 серпня, то до вас прийде вирішення проблеми, яку ви довго не могли знайти.
- Дощ 10 серпня, але немає вітру – буде негода.
- По воді вранці 10 серпня стелиться туман – чекайте на хорошу погоду.
- Високо пливуть хмари 10 серпня – буде ясна та суха погода.

Читайте також:

Готуйтесь до несподіваних гостей: перевірка лічильників води стала обов'язковою. Хто заплатить і скільки

Почалися перевірки лічильників: у кого суми у платіжках будуть "космічними"

Ви можете поставити пільговий лічильник у квартирі: як це зробити