Під час нічного сну людський організм уповільнює всі процеси та відбувається своєрідне перезавантаження. Саме тому щодня дорослій людині рекомендується проводити уві сні близько 7-8 годин. Однак, коли йдеться про пози для відпочинку, не всі однаково корисні.

Докладніше про найнебезпечнішу позу для сну розповів лікар Юрій Габорець у TikTok.

Існує певна поза, яка справді небезпечна для сну. І це сон у положенні сидячи. Неважливо, чи ви нахиляєтеся на спинку стільця або ж повністю лягаєте на стіл, сон в положенні сидячи вважається найшкідливішим.

Сон у сидячому положенні може мати негативні наслідки для організму. Тривалий час сидячого сну може спричинити скупчення тромбів у венах на кінцівках, особливо якщо ноги довго перебувають у зігнутому положенні. Після пробудження разом з активізацією організму ці тромби можуть відірватися і викликати інсульт або інфаркт. Крім того, поза сидячи підвищує навантаження на серце.

Найбільш рекомендована поза для сну – це лежати на твердій поверхні. Приємно було б додати невелику підтримку під ноги, щоб вони були підняті та покращити кровообіг. Однак, сам обов'язковий фактор – це достатня кількість часу для сну, щонайменше 7 годин. Позиція тіла під час сну, чи то на животі чи на боці, не відіграє особливої ​​ролі. Головне, щоб сон був без хропіння, оскільки хропіння з елементами апное може призвести до зупинки дихання та пошкодити серце, що означає відсутність повноцінного відпочинку для організму, наголосив лікар.

Відповідно, щоб забезпечити корисний та безпечний сон, рекомендується спати у горизонтальному положенні на жорсткій поверхні, забезпечуючи підтримку для ніг та зручні умови для кровообігу. Головний аспект - достатньо часу для сну, тому дорослій людині необхідно постаратися виділяти 7-8 годин щодня для повноцінного відпочинку.

Важливо пам'ятати, що кожен організм індивідуальний, і деякі можуть почуватися комфортно і добре спати в різних позах. Однак, незалежно від переваг, не рекомендується спати в положенні сидячи, оскільки це може негативно позначитися на серцево-судинній системі, а також призвести до утворення тромбів.

Читайте також: