Українці мають можливість вийти на пенсію достроково, не чекаючи на досягнення встановленого пенсійного віку. Однак це право доступне не для всіх, а тільки для тих, хто відповідає певним умовам.

Докладніше про те, хто з українців зможе отримувати пенсію, достроково інформує сайт "На пенсії".

Одним зі способів дострокового виходу на пенсію є відпрацювання на шкідливих виробництвах. Крім того, така можливість передбачена особам з особливим статусом, таким як учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Право на дострокову пенсію також надається членам сімей загиблих чи померлих захисників та захисниць України, багатодітним матерям, матерям дітей з інвалідністю або тяжкохворими дітьми, а також учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Також особи, які були звільнені з роботи у зв'язку зі скороченням штату або за станом здоров'я, можуть достроково вийти на пенсію за умови, що до досягнення пенсійного віку їм залишилося не більше 1,5 років.

Проте більшість українців виходитимуть на пенсію після накопичення необхідного страхового стажу. З 1 січня 2023 року для виходу на пенсію у 60 років необхідний стаж складе не менше 30 років. У наступні роки цей стаж поступово збільшуватиметься, досягаючи 35 років до 2028 року.

Вихід на пенсію у 63 роки можливий за наявності стажу не менше 20 років. А після досягнення 65 років стаж для виходу на пенсію буде наступним:

- У 2023 році: від 15 до 20 років стажу
- У 2024 році: від 15 до 21 року стажу
- У 2025 році: від 15 до 22 років стажу
- У 2026 році: від 15 до 23 років стажу
- У 2027 році: від 15 до 24 років стажу
- З 1 січня 2028 року: від 15 до 25 років стажу

Таким чином, українцям надаються різні можливості для виходу на пенсію достроково або після досягнення певного стажу, залежно від їх умов та статусу.

Читайте також:

Як додати 800 гривень до своєї пенсії: хто може розраховувати на цю надбавку

Важливо про мобілізацію: що чекає на українців вже з серпня цього року

Прийде кидати палити: що зміниться з 11 липня і чому ви не зможете купити улюблені цигарки