Часник - одна з тих рослин, яка не дуже потребує постійного догляду. Ось тільки досвідчені городники знають, що часник, як і цибуля, потрібно вчасно викопати, оскільки це впливає на його зберігання.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяТак, по-перше, слід враховувати, що часник ділиться на:
Ярий - це літній часник (деякі називають осіннім). Він не стрілюється. Сигналом до початку збирання вважають пожовкле і полегшене листя.
Про зрілість ярого часнику підкаже сама рослина. Воно зупиняється в рості, листя і стрілки вилягають на землю, сохне коренева шийка.
Часник, посаджений навесні, ярий викопують у другій половині серпня – середині вересня.
Озимий – зимовий часник. Буває стрілець і нестрілець. Приблизний термін збирання озимого часнику - кінець липня.
Визначити термін дозрівання озимого часнику можна за такими ознаками:
- розтріскується шкірка суцвіть;
- пожовтіло нижнє листя;
- лусочки цибулин стали тонкими та сухими.
Крім того, досвідчені дачники радять на грядках із цією культурою залишити хоча б 1-2 стрілки. Як тільки насіннєва коробка дозріє (вона лопається і висипається насіння), можна приступати до викопування врожаю.
Також можна подивитися і на коріння часнику. Якщо вони світло-сірого кольору і засихають, а лусочки фіолетового або білого кольору – настав час копати врожай.
Як правильно викопувати часник
- За 10 днів до збирання від цибулин потрібно частково відгрібати землю.
- За 7-10 днів до збирання врожаю потрібно припинити полив.
- Прибирання часнику необхідно проводити в суху та сонячну погоду.
- Копати часник потрібно або вранці, або ввечері. Якщо робити це вдень, сонце може пересушити врожай.
- Головки необхідно підкопувати вилами або лопатою разом із стеблами та листям.
- При цьому важливо акуратно очищати їх від землі і укладати тонким шаром на просушування на спекотне сонце.
- Потім ще на тиждень часник потрібно залишити в приміщенні, що провітрюється.
- Для просушування часник можна зв'язати в пучки та підв'язати на сонці.
- Після просушки коріння потрібно обрізати (залишаючи близько 3 мм) та стебла (залишаючи до 10 см). Перед закладкою на зберігання сортуємо головки за розміром.
важливо!
Перезрілий і пошкоджений часник залишати на зберігання не можна, довго він не пролежить.
Читайте також:
Коротенька червона сукня: Надя Дорофєєва похвалилася фігурою під час прогулянки
Дуже непогана сума: хто з українських студентів зможе отримати 10 тисяч євро
Не повторюйте цю помилку: ось чому помідори можуть вирости товстошкірими та кислими