В Україні затверджено нововведення, пов'язані з порядком виплати допомоги українським переселенцям. Зміни для ВПО набудуть чинності з 1 серпня 2023 року.

Міністерство соціальної політики надало інформацію про деякі деталі нових рішень щодо Тимчасової допомоги по лінії переселенців (ВПО).

Згідно з новими правилами, якщо переселенці мають вагомі причини, термін перебування за кордоном для переселенців може бути продовжений більш ніж на 30 днів, при цьому не буде втрачено право на отримання допомоги для переселенців. Наприклад, у 30-денний період не включатимуться дні службових відряджень, оздоровлення дітей, стажування, лікування чи реабілітації. Підтвердження таких обставин переселенця може надаватися відповідними документами, включаючи запрошення від приймаючої сторони. Також виключаються дні перебування за кордоном через смерть членів сім'ї переселенців або родичів переселенців, догляд за хворими дітьми до 18 років, перебування переселенціву медичних, судових чи правоохоронних установах, коли повернення переселенців неможливе за власним бажанням. Документальне підтвердження таких обставин також потрібне.

Наявність коштів на поточних рахунках переселенців не впливатиме на одержання допомоги переселенців. Однак, при розгляді призначення або перепризначення допомоги враховуватиметься наявність невикористаних та накопичуваних коштів на депозитних рахунках.

Згідно з новими правилами, виплати переселенцям можуть бути продовжені ще на 6 місяців у різних випадках. Наприклад, для тих переселенців, хто вперше звернеться після 1 серпня 2023 року, допомога може бути призначена на другий шестимісячний період, якщо середньомісячний дохід на одного отримувача-переселенця не перевищує чотири мінімальні розміри оплати праці. Також допомога для переселенців може бути продовжена, якщо у складі сім'ї переселенців є діти з інвалідністю, особи з інвалідністю, або особи працездатного віку, які піклуються про дітей віком до 6 років, або якщо є троє та більше дітей віком до 16 років.

Читайте також:

Кому з пенсіонерів припинять виплати та з чим це пов'язано

Почалися перевірки лічильників: у кого суми у платіжках будуть "космічними"

Все почнеться 10 липня: що зміниться у платіжках і чому їх не буде у поштових скриньках