З 1 липня 2023 року набуває чинності закон Lex Ukrajina V, який містить істотні зміни щодо правил перебування українців із тимчасовим захистом у Чехії.

Докладніше про те, що потрібно робити українцям у Чехії, якщо вони не можуть знайти житло, інформує proukrainu.blesk.cz.

Згідно з новими правилами, українці з тимчасовим захистом зможуть безплатно проживати лише протягом перших 150 днів після отримання візи. Після цього терміну претендувати на безплатне проживання можуть лише деякі вразливі категорії українців. Решта повинні почати платити за житло.

Тим, хто після 1 липня не зможе знайти житло, рекомендується звернутися за допомогою, включаючи фінансову підтримку, до центру зайнятості та департаменту соціальних служб у міській адміністрації. Місцева влада регулюватиме питання надання соціального житла для таких випадків. Міста та регіони будуть публікувати інформацію про вільні місця та надавати консультації для українців. Загальна ідея полягає в тому, щоб допомогти з розміщенням не централізовано на рівні держави, а місцевою владою. Причому Прага у цьому не бере участі.

Людям, у яких закінчується термін перебування в Чехії 150 днів, потрібно активно шукати інформацію про доступне житло. Міста та регіони готові шукати проміжні рішення на час, доки не буде знайдено більш довгострокове житло.

Читайте також:

Будьте уважні: змінилися правила перебування українців у Польщі. Що потрібно знати

Нарешті потішили: українцям у Польщі перерахували зарплати. Скільки зараз платять

Українкам розповіли, як можна отримати 90 тисяч допомоги у Польщі