У звуків, які видає ваша кішка, дуже широка гама, це не тільки всім відоме нявкання і муркотіння. Звуки «котячої мови» умовно можна поділити на три групи:

  • звуки, які кішка видає саме для спілкування з людиною;
  • звуки, які кішка видає для спілкування із собі подібними;
  • звуки, які кішка видає рефлекторно (страх, розгубленість).

Як каже кішка? Вона має дуже багато способів «висловитися». Якусь частину звуків вона видає при закритій пащі, наприклад, мурчання. Щоб нявкати, кішка відкриває або закриває пащу, а коли кішка «злиться» або закликає партнера, вона широко відкриває пащу і напружує її.

Найбагатший звук, який, до речі, призначений переважно для спілкування саме з людиною, це звичне нам нявкання. При спілкуванні кішок з кішками і кошенятами власне нявкання не використовується, кішка видає звуки набагато коротші.

Отже, що каже кішка своїм нявканням? Вона привертає увагу, вказує свої потреби: треба дати поїсти, треба почистити лоток, треба погратися, попеститися, треба відкрити двері. Тобто має місце своєрідне маніпулювання: привернути увагу, показати бажане, досягти виконання.

Клацання зубами характеризує напругу, хвилювання, готовність до полювання і не має на меті привернення уваги господаря. З іншого боку, може характеризувати почуття розчарування. Подібні звуки можна почути, коли кішка бачить муху на стелі чи птахів на підвіконні за вікном.

Гарчання та шипіння, хоч і звучать у зовсім різній тональності, але насправді означають подібну гаму емоцій — почуття небезпеки, страху, готовність відбити напад, попередження супротивника про свою значущість.

Мурликання, яке так добре відоме всім любителям кішок, — вельми неоднозначний звук. Він виходить не тільки завдяки положенню основи мови та гортані. Механізм утворення цього звуку пов'язаний також із дрібними під'язичними кісточками. Скорочення м'язів гортані у районі голосових зв'язок викликає вібрацію кісточок, що передається у всьому тілі.
Мурликання не тільки передає настрій (спокій, щастя, задоволення), а й допомагає у важких ситуаціях. Часто можна чути, як муркоче важко хвора кішка - так їй легше розслабитися і заспокоїтися, що полегшує процес одужання. Те саме робить і кішка при пологах: щоб заспокоїти себе та новонароджених кошенят.
Значення страхітливих зойків двох котів перед бійкою або кішки в тічці, що закликає кота, очевидні.
Деякі кішки видають звук, подібний до бурмотіння або щебетання. Виробляється він злегка відкритою пащею та позначає привітання чи привернення уваги.

Читайте також: