Вже ні для кого не секрет, що через невдачі у війні з Україною Володимир Путін втрачає геополітичне лідерство у світі. Крім того, він також почав дратувати деяких зі своїх найбагатших друзів, а хтось і зовсім йде в інший світ. Не виключено, що незабаром російський диктатор залишиться зовсім один.

Так, стало відомо, що в міланській лікарні "Сан-Раффаеле" помер Сільвіо Берлусконі, один із найбагатших людей Італії та довгожитель італійської політики, який найдовше в країні пропрацював на посаді прем'єр-міністра. Екс-прем'єру Італії та відданому другу Путіна було 86 років.

Про це повідомляє Corriere della Sera.

На початку квітня стало відомо, що Берлусконі діагностували лейкемію, на тлі якої розвинулася легенева інфекція. Після остаточного встановлення діагнозу Берлусконі 45 днів провів у клініці San Raffaele у своєму рідному Мілані.

Варто зазначити, що Сільвіо Берлусконі вже кілька років постійно хворів. Так, у 2016 р. екс-прем'єра було госпіталізовано через серцеву недостатність, а у вересні 2020 року Берлусконі пробув у лікарні 11 днів через пневмонію, викликану коронавірусом, яким він заразився під час відпустки на Сардинії. Тоді він назвав госпіталізацію "можливо, найважчим випробуванням у житті".

Крім того, у 2021 р. політика госпіталізували через проблеми з серцем, пізніше він знову захворів на коронавірус.

Ніхто не заперечуватиме, що політичну та бізнес-кар'єру Берлусконі постійно супроводжували численні скандали, а його висловлювання нерідко ставали об'єктом різкої критики.

Вперше Берлусконі став главою уряду Італії в 1994 році - лише через два місяці після заснування партії "Вперед, Італія" (Forza Italia). Після цього він ще тричі обіймав посаду голови Ради міністрів Італії (2001-2005, 2005-2006, 2008-2011), тому Берлусконі є абсолютним рекордсменом за часом перебування на посаді прем'єр-міністра Італійської Республіки.

Наразі партія "Вперед, Італія" є членом правлячої коаліції, а сам Берлусконі з вересня минулого року засідав у Сенаті XIX скликання.

З 1986 по 2016 Берлусконі також володів футбольним клубом "Мілан". Максимальне місце у списку Forbes (25-ті) бізнесмен займав 2005 року з 12 мільярдами доларів.

Що ж до дружби Путіна та Берлусконі, то італійський прем'єр у жовтні 2018 року був присутній на святкуванні дня народження Путіна, якого назвав тоді "своїм дорогим другом". До цього Берлусконі приймав Путіна на своїй сардинській віллі, а 2014 р. – відвідав із російським президентом Крим, який уже увійшов до складу Росії.

У квітні 2022 р., невдовзі після початку спецоперації в Україні, Берлусконі спочатку заявив, що розчарований поведінкою Путіна, але незабаром, у жовтні того ж року, політик заявив, що "возз'єднався" з російським президентом і на честь минулого дня обмінявся подарунками вигляді горілки, вина та милих листів. Він також підтримав спецоперацію Росії, заявивши, що Путіна змусили до цього "промосковські сепаратисти на Донеччині на сході України".

Читайте також:

Путіна перекрутить: Україні віддадуть конфіскований у Росії літак-гігант Ан-124 "Руслан"

У Путіна вже не залишилося шансів: крах у Росії вже почався, Кремль в агонії

Буде справжнє пекло: Крим залишиться без води через Путіна, людей уже попередили