3 січня 2023 року в Україні оприлюднили новий порядок організації та ведення військового обліку. При цьому один з нових пунктів стосувався військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном. Не дивно, що чоловіки, які перебувають за кордоном, почали турбуватися про свою долю. Ще б пак, досі не всі вони повернулися до України.

Про правові аспекти та реальний механізм мобілізації українців за кордоном розповіли юристи.

Так, дипломатичні установи мають сприяти інформуванню українців призовного віку про мобілізацію та сприяти їх поверненню в Україну, пише видання Finance.ua , посилаючись на коментар юриста адвокатського об'єднання T&T Partners Владислава Юрчака.

Таким чином, теоретично військовозобов'язані українці , які опинилися за кордоном, також підлягають заклику в рамках загальної мобілізації. Однак перш ніж призвати їх до лав ЗСУ, їм мають вручити повістки. І це весь казус ситуації.

Виявляється, консульським установам не надали повноваження вручати повістки та розглядати справи про адміністративні правопорушення. Тому нові правила військового обліку навряд чи вплинуть на військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном.

"Представники дипломатичних установ згідно з чинним законодавством не мають права видавати будь-які види повісток і вручати їх громадянам, які проживають за кордоном", - наголосив Юрчак.

Тобто дипустанови можуть лише вести облік військовозобов'язаних українців та інформувати про це відповідні органи в Україні.

Нагадаємо, що право на вручення повісток мають такі особи:

  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • керівники навчальних закладів, незалежно від підпорядкування та форми власності;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також:

"Жодних деталей": Зеленський провів найважливішу Ставку головнокомандувача. Що вже відомо

Все, чим можуть нас здивувати: Жданов розповів, чого чекати від ракетних ударів

Путін буде в ударі: військовий експерт розповів, що відбувається у Кремлі