Коли раптово починає боліти голова, підвищується тиск, змінюється настрій та важче вдається виконувати фізичні навантаження - все це наслідки потужних спалахів на Сонці або, як ще їх називають, магнітних бур.

Так, найближчим часом джерелом сонячних спалахів стане пляма AR3305. Про це йдеться в звіты Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

Вчені повідомляють, що протягом останніх 24 годин сонячна активність була низькою. На свіжих зображеннях Сонця видно сім пронумерованих сонячних плям, де одна з них є новою. Саме у цій плямі на зірці наразі відбувається найбільша кількість спалахів. На думку експертів, пляма AR3305 може стати джерелом сонячних спалахів найближчим часом.

Довідка:

  • Корональні викиди маси — це великі викиди плазми від Сонця, які іноді супроводжуються сонячними спалахами. Корональні викиди маси та спалахи можуть своєю чергою викликати сонячні бурі, викидаючи високошвидкісні потоки заряджених частинок у магнітосферу — область космосу навколо Землі, у якій домінує магнітне поле планети.
  • Коли це відбувається, магнітне поле Землі слабшає приблизно на 6-12 годин, і для повного відновлення буде потрібно кілька днів.

Таким чином вже у вівторок, 16 травня, станеться геомагнітна буря із сильною інтенсивністю. Після цьо­го настане триденний перепочинок, і 20 травня розпочнеться новий геомагніт­ний спалах, але середньої інтенсивнос­ті, який триватиме до 25 числа. Його вплив відчують не лише метеочутли­ві, метеозалежні, а й особи із вродже­ними й набутими патологіями і вадами здоров’я, люди похилого віку та неабия­кий відсоток цілковито здорових людей.

Для того, щоб звести до мінімуму негативний вплив бурі, лікарі рекомендують у подібні періоди дотримуватись графіка сну, знизити навантаження на серцево-судинну систему, а за наявності хронічних захворювань, особливо серцево-судинних, – мати з собою всі необхідні ліки.

Крім того, в день магнітної бурі варто знизити фізичні навантаження, уникати стресових ситуацій, починати день з контрастного душу, а закінчувати – в розслаблюючій ванні. Медики радять лягати спати раніше і спати не менше восьми годин.

Інтенсивні заняття спортом краще замінити на йогу, прогулянки або просту гімнастику. Відмовтеся від смаженої і жирної їжі на користь овочів і фруктів. Важливо пити достатньо рідини, потрібно більше гуляти на свіжому повітрі. Якщо такої можливості немає, то необхідно частіше провітрювати приміщення.

Читайте також:

Це треба знати, що українцям видадуть безкоштовні набори продуктів. Хто отримає допомогу та як подати заявку

Перевіряйте платіжки: яким має бути тариф на газ у травні

Нарешті потішили: на українців чекає масштабний перерахунок пенсій. Коли виплатять