Урожайність помідор багато в чому залежить від того, які культури сусідять одна з одною на грядках. Якщо має на меті отримати хороший урожай помідорів, цей фактор обов'язково потрібно враховувати.

Так, наприклад, горох, цвітна капуста, броколі та кольрабі однозначно будуть не найвдалішими сусідами для помідорів.

А ось найневдалішим сусідом для помідорів вважається картопля. Справа в тому, що картопля відноситься до того ж сімейства, що і помідори. Найкраще розташувати грядки томатів та картоплі у різних частинах ділянки. Як пояснюють агрономи, пасльонові уражаються одними й тими самими хворобами та шкідниками (колорадський жук, бавовняна совка, дротяник), тому мають рости якнайдалі один від одного.

А ще й помідор, і картопля дуже вимогливі до поживних речовин у ґрунті, отже, будуть просто сильними харчовими конкурентами.

Капуста

Хоча деякі висаджують томати поряд із капустяними грядками, агрономи так чинити не радять. Капуста любить вологу, їй потрібен частий полив, а надлишок вологи може зашкодити помідорам.

Кабачки

Ситуація є аналогічною. Кабачки – культура вологолюбна. Їхнє сусідство поруч із помідорами безпечне. Однак, щоб отримати добрий урожай, садити овочі поруч небажано.

Огірки

Їх садити поруч із помідорами теж не потрібно: овочам потрібні різні умови для вирощування. Під огірки та помідори краще відводити окремі теплиці або розміщувати ці культури у різних кінцях теплиці, можна навіть зробити перегородки. Томатам потрібні хороше освітлення, часте провітрювання, помірна температура повітря, полив має бути рідкісним, але рясним. Огірки, навпаки, люблять високу вологість та спеку.

Читайте також:

Буде потужний урожай: названо 5 сортів картоплі, які вас здивують

Діди додавали цей засіб у кожну лунку: старовинний секрет багатого врожаю картоплі

Найпопулярніша помилка: що не можна садити поряд з картоплею, щоб вона не стала дрібною