У квітні борщ, приготовлений за традиційним рецептом з розрахунком на 3,5-4 л, коштуватиме 185 грн, порівняно із січнем ціна зросла більш ніж на 20%.

Про це повідомили у прес-службі сервісу доставки продуктів Zakaz.ua , аналітики якого проаналізували ціни інгредієнтів української національної страви у провідних мережах столичних супермаркетів. Вони зазначили, що майже всі інгредієнти борщу, окрім буряків, зросли у ціні.

Буряк подешевшав на 43% і коштує на полицях магазинів станом на 24 квітня близько 7 грн за кілограм, тоді як у січні ціна становила 10 грн/кг. Із позитивного: також не змінилися ціни на томатну пасту та соняшникову олію, цінники тримаються на рівні із січневими», – йдеться у повідомленні.

У свою чергу, картопля в середньому подорожчала на 7%, морква – на 35%, а сметана – на 3%. Найбільше підскочила ціна на капусту – на 48%, кілограм білокачанної нині коштує у середньому 24 грн/кг.

Таке стрімке подорожчання відбувається через суттєве скорочення пропозиції капусти на ринку. Українські запаси вже виснажені.

"Також зростання цін сприяє підвищений попит на капусту з боку місцевих оптових компаній та роздрібних мереж. При цьому через несприятливі погодні умови нерідко виникають складнощі з логістикою, а це також надає підтримку ціновому зростанню", - пояснили експерти.

Якщо порівняти ціни на капусту минулого року, то вони зросли на 40%. Експерти переконані, що ціни продовжать зростати.

Читайте також:

Готуйте банківські картки: водіїв попередили про сюрпризи на дорогах. Прийде платити

Під ногами навіть є килими: у Полтаві продають "Чайку", де їздив Єльцин

Які машини заборонять в Україні: доведеться відмовитись від поїздок