Всі українці знають, що у вівторок другої седмиці по Пасці Православна Церква встановила поминання покійних. В народі цей день називають Проводами, або Радоницею.

На Радоницю заведено відвідати церковну службу, де проводять Літургію, після якої здійснюється панахида з великодніми співами. На службі потрібно подати записку за упокій душі та поставити свічку.

А ще на Радоницю є традиція приходити на цвинтар і залишати біля могил померлих родичів шматочок освяченої паски, пасхальне яйце та запалену свічку. Разом з тим, багато хто нині каже, що традиція залишати їжу, пасхальні яйця на могилах є язичницькою, яка відродилося в Радянському Союзі.

Насправді ж покійним потрібна лише старанна молитва близьких, яку виконують з чистим серцем та тверезим розумом.

І правда, молитва займає важливе місце в житті кожного віруючого. Ще б пак, коли людина молиться, то просить щось у Бога. При цьому ми часто просимо не лише за себе, а й за наших ближніх — живих і померлих.

До того ж, молитва за покійних є невід’ємною складовою нашої християнської віри, адже тільки це може допомогти покійним швидше пройти їхній шлях очищення і швидше осягнути бажану мету людського життя – вічне щастя і споглядання Божого обличчя.

Молитва для читання вдома:

Упокій, Господи, душі покійних раб Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їхні) і всіх православних християн, і прости їм всі гріхи вільні і мимовільні, і даруй їм Царство Небесне. Амінь.

Молитва за всіх померлих:

Упокій, Господи, душі спочилих слуг Твоїх: батьків моїх (імена), родичів моїх (імена), благодійників моїх (імена), і всіх тих, хто положив життя своє за волю України (імена), і всіх християн, і всяку душу, яка спочила і Твоєї Милості потребує, і прости їм всі провини їхні, вільні й невільні, і подаруй їм Царство Небесне, і створи їм вічну пам’ять. Амінь.

Молитва про самогубців на Радоницю:

Помилуй, Господи, душу раба (раби) Твого (твоєї) /ім'я/, що відійшов у життя вічне у відступі від святої Твоєї Православної Церкви. Недосліджені долі Твої. Не постав мені в гріх цієї молитви моєї. Але нехай буде свята воля Твоя. Амінь.

Молитва сироти за покійних батьків:

Єдиний мій Боже, до Тебе одного я припадаю в моїх потребах, бо хто ж вірніше допомагатиме мені, як не Ти, Господи, на якого мене батьки залишили. До Тебе єдиного я взиваю в недолі й смутку, бо хто ж втішить мене, як не Ти, Боже, Отче мій Небесний. Ти моя єдина Надія. Ти ніколи мене не залишав. Вислухай тепер мою молитву, та прийми моїх покійних батька й матір до Твого Небесного Царства, щоб через їхні молитви міг я згідно Святої Волі Твоєї жити, а після земного життя, разом з ними Славу Твою оглядати. Амінь.

Молитва за всякого померлого:

Пом’яни, Господи, Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилого раба Твого, брата нашого (ім’я) як Милосердний і Чоловіколюбний, відпускаючи гріхи та згладжуючи неправди, полегши, даруй і прости всі його провини вільні й невільні, визволи його від вічної муки та вогню геєнського і дай йому вічні Твої блага, наготовані для тих, що люблять Тебе. Коли ж і згрішив він, та не відступив від Тебе і безсумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, Тебе, в Тройці славимого, вірував і Одиницю в Тройці і Тройцю в Одиниці православно аж до останнього свого подиху визнавав. Будь милостивим до нього і віру в Тебе замість діл прийми і з святими Твоїми, як Щедрий, упокой: нема бо чоловіка, що жив би і не згрішив. Ти один тільки без усякого гріха, і правда Твоя — правда вічна, і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Читайте також:

Росіяни підіслали: на позиції українських воїнів прийшов лис і намагався вкрасти лопату. Відео

Просто немає слів: на Рівненщині двоє військових відсиджувалися в тилу, але отримували бойові виплати

Такого не було в історії: український бойовий потенціал перевищив дві третини НАТО в Європі