Всі квіткарі-аматори знають, що життя найдавнішої тропічної рослини, орхідеї залежить від уваги і турботи. Так, правильний догляд за орхідеями включає своєчасний полив, контроль температурного режиму, правильне розташування, добрива, а також профілактичні заходи від шкідників.

Отже, щоб не лікувати орхідею, потрібно купувати здорову рослину. При цьому обов'язково потрібно витримувати новачка в карантині не менше ніж 2 тижні. За цей період слід обстежити орхідею на предмет зараження шкідниками та хворобами.

Про наявність зараження скаже змінений зовнішній вигляд орхідеї: листя стає плямистим, контур набуває жовтого кольору. Листя втрачає пружність, скручується і опадає. Змінюються форма та забарвлення кольорів. Поразка орхідеї шкідниками і хворобами призводить до гальмування в розвитку, обпадання бутонів, що не розкрилися.

Якщо так сталося, що є підозра на зараження орхідеї шкідником, то допоможуть на початковій стадії зараження народні способи.

Наприклад, розмноження виявленого павутинного кліща може бути зупинено підвищенням вологості повітря, обмиванням рослини густою мильною піною. Крім того, квіткарі використовують розчин із подрібненого часнику, настій із тютюнових крихт або тютюнової пилить навіть густий розчин марганцю.

А також на початковій стадії зараження добре допомагає розчин, отриманий з натертого мила дьогтю, розведеного з водою: 20-40 мл дьогть мила на 1 літр води. Їм потрібно протирати листя орхідеї, знімаючи одночасно паразитів.

Крім того, у лікуванні заражених квітів допоможе засіб на основі олії. Для приготування олійної рідини змішують 2 ст. л. оливкової олії з 1 л води. Обробку повторюють 3 рази на день протягом 10 діб.

А ще допомагає боротися із шкідником відвар із папороті. Для її приготування 10 г сухої або 100 г свіжої трави заливають водою. Через 24 години проварюють отриманий настій, відціджують та охолоджують. Папороті відваром обприскують орхідеї 2 рази на день протягом 1 тижня.

Читайте також:

Орхідея перестане цвісти і швидко засохне: що не любить цю рослину. Головні помилки

Орхідея буде пишно цвісти: на яке вікно потрібно ставити рослину - західну, південну чи північну

Усього 5 кроків для порятунку: що потрібно робити, якщо орхідея була залита водою