За традицією в Україні кожну другу неділю травня відзначають День матері. Цього року свято припадає на 9 травня, збігаючись з Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ми розповімо які традиції існують в День матері і як можна оригінально привітати найдорожчу людину.

Мало хто знає, але в Україні вперше відзначили це свято 93 роки тому з ініціативи Союзу українок Канади. У 1929 році свято відзначалося у Львові та на Тернопільщині. Пізніше воно стало популярним і в інших регіонах.

На жаль, через 10 років керівництво СРСР заборонило свято. Його вдалося повернути в 1990 році завдяки зусиллям громадських організацій. А згідно указу президента Леоніда Кучми від 10 травня 1999 року День матері в нашій країні відзначається офіційно кожну другу неділю травня.

На свято заведено висловлювати подяку мамам і жінкам, дарувати квіти, листівки та подарунки. Мамам присвячують пісні й вірші, влаштовують на честь них святкові вечори та концерти.

Чоловіки вітають не тільки мам, а й дружин, які подарували їм дітей. Крім власних мам діти дякують і вітають бабусь, а також всіх жінок, які виховували їх і дбали з не меншою любов'ю.

Який подарунок можна зробити найріднішій людині?

В першу чергу - це увага та турбота. Сказати мамам теплі слова і нагадати, як ми цінуємо їх любов, турботу і терпіння, ось що насправді важливо. Якщо ви живете далеко від матері - не забудьте привітати її телефоном.

Можна вручити презент з області маминого хобі, подарувати улюблені квіти або ласощі.

Проявити турботу до мами можна, подарувавши сеанс масажу або процедури в спа-салоні. Можна приготувати вечерю вдома і зібрати за столом всю сім'ю. Популярними також вважаються подарунки, пов'язані з домашнім побутом: м'які капці, затишний довгий халат або теплий плед.

Подарунок на день матері не повинен бути формальним. Він повинен підкреслювати ваше ставлення до своєї найближчої людини - мами. Тому, вирушаючи за презентом, вибирайте те, що дійсно мамі потрібно, що буде їй корисно, чим вона буде користуватися.

Варто відзначити, що, наприклад, в Італії та Британії до подарунка мамі додають випічку і шоколад. У Німеччині в цей день діти дарують мамам 12 троянд, причому, вони повинні бути кольоровими.

А ось в Австрії у всіх кафе і ресторанах організовують особливе меню для мам. У США також заведено влаштовувати мамам святковий сніданок.

У Фінляндії на честь матерів піднімають прапори. У Мексиці в католицьких церквах виконують особливу пісню Las mañanitas, а потім організовують святкові обіди.

Раніше "Нyser" писав про те, скільки вихідних в українців буде у травні.

Також наш портал повідомляв, синоптики дали точний прогноз на останній місяць весни.

Нагадуємо, фахівці дали докладний гороскоп на травень і розповіли, як місяць буде впливати на фінансову сферу.