Ніхто не заперечуватиме, що часник займає важливе місце в багатьох національних кухнях. Лідером із споживання цього коренеплоду є Китай, жителі якого з'їдають у середньому 14,3 кг часнику на рік. На другому місці — Південна Корея, за нею йдуть Індонезія, Індія та Бангладеш. А ось у Європі часник особливо популярний у Середземномор'ї та на Балканах. В українців часник теж на почесному місці і не просто так.

І справді, часник має безліч корисних властивостей: зміцнює імунітет, допомагає боротися із застудними захворюваннями, захищає серцево-судинну систему та вбиває бактерії.

Харчова цінність (на 100 г):

  • вуглеводи - 33 г;
  • жири — 0 г;
  • харчові волокна - 2 г;
  • білок — 6 г.

Вітаміни та мікроелементи (% від добової норми):

  • вітамін Е — 0,1 г (1%);
  • вітамін K - 1,7 мг (1%);
  • холін — 23,2 мг (4%);
  • вітамін B6 - 1,2 мг (95%)
  • вітамін C — 31,2 мг (35%)
  • кальцій — 181 мг (18%)
  • магній — 25 мг (7%)
  • фосфор — 153 мг (20%)
  • залізо - 1,7 мг (8%)
  • Марганець - 1,67 мг (80%)
  • мідь - 300 мкг (30%).

При цьому найважливіше, що є у цьому овочі – аліцин. Це речовина, яка утворюється при руйнуванні частинок часнику під час жування або готування, і саме вона має бактерицидний ефект. Крім того, він благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Серед "заслуг" цієї рослини можна також відзначити зниження рівня цукру в крові, через що йому приписують протидіабетичні властивості. Крім цього, вважається, що часник допомагає знизити ризик виникнення хвороби Альцгеймера та деменції.

Також цей овоч покращує апетит завдяки тому, що підвищує вироблення шлункового соку і допомагає відновити мікрофлору кишечника. У результаті він покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Чи можна нашкодити собі великими порціями часнику

Незважаючи на очевидні плюси від вживання часнику, з цією спецією треба бути акуратним.

Вся справа в тому, що часник відноситься до групи продуктів, які називаються "гіркоти": цибуля, часник, гірчиця, черемша, руккола і т.д. Вони мають хороші жовчогінні властивості, проте жовч не варто "гнати" безконтрольно. Так, продукт не рекомендують їсти тим, хто має хронічні захворювання ШКТ, які можуть загостритися. Йдеться про гастрити, виразки, панкреатити і т.д.

А ще більша кількість часнику може збільшити ризик кровотеч у людей, які приймають антикоагулянти, оскільки часник сильно розріджує кров. Відноситися до харчових добавок з часником у цьому випадку потрібно з особливою обережністю.

До речі, не варто їсти надто багато часнику на голодний шлунок. Справа в тому, що він викликає активне виділення шлункового соку, а без їжі це завдає великої шкоди слизовій оболонці навіть організму здорової людини.

Скільки часнику на день можна їсти

Дієтологи кажуть, що можна з'їдативід половини до одного зубчика часнику на день. Вже в такій кількості міститься близько 3000-6000 мкг аліцину.

Разом з тим, через те, що овочі сильно впливають на організм, найкраще звернутися до лікаря, щоб точно визначити безпечну кількість часнику.

Читайте також:

Багато хто стикався з цією проблемою: що потрібно зробити, якщо озимий часник почав проростати до снігопадів та морозів

Він це дуже любить: названо найкраще добриво для озимого часнику, від якого він виростає великим

Секрет діда Гордія: як приготувати солоне сало з часником, щоб воно тануло в роті

Як висадити часник на балконі: спробуйте перевірений метод "десятиденка"