Вчений-хімік Гліб Репіч поділився секретами, як відрізнити якісний мед від підробленої продукції. Всупереч популярному міфу, згідно з яким додавання меду у воду створить форму сот, якщо це дійсно так, Репіч відкидає цей метод як неточний.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяВін пояснює, що використання цукрової карамелі замість меду дасть той самий результат.
"Кажуть, якщо налити натуральний мед на дно тарілки, долити зверху холодної води і робити кругові рухи, то його поверхня набуде форми бджолиних сот. Немов виявиться генетична пам'ять меду. Але ж це міф!" - каже вчений.
Щоб визначити натуральний мед у домашніх умовах, Репіч рекомендує спиратися на свою біологічну лабораторію: очі, нюх та смак.
"Насправді, ніякі це не стільники, а просто хвилі. Подібні до того, що вода залишає на поверхні піску у відкритих водоймах. Цей метод не підтвердить вам натуральність меду. Єдине, що в домашніх умовах допоможе відрізнити якісний мед, це ваша біолабораторія: очі, нюх та смак", - пояснює Репіч.
Ось кілька факторів, які слід враховувати при виборі меду:
Послідовність.
Восени та взимку мед зазвичай кристалізується. Навіть кристалізація є ознакою якості. Винятком є акацієвий мед, оскільки він мало кристалізується. Зверніть увагу на те, як тече мед; хороший мед повинен текти тонким рівним струмком і розтікатися горбком.
Смак.
Натуральний мед повинен мати яскраво виражений приємний смак та запах, без кислих нот та відтінків карамелі. Якість продукту свідчить легке поколювання в горлі при ковтанні.
Важливо, що деякі аспекти, наприклад, наявність шкідливих речовин і антибіотиків, неможливо перевірити в домашніх умовах. Чесність виробника стає вирішальною у забезпеченні загальної якості меду.
"Єдине, на що ви не можете перевірити мед у домашніх умовах, це наявність шкідливих речовин та антибіотиків. Тут діє лише сумлінність виробника", - резюмував хімік.
Читайте також:
Потягне не кожна сім'я: українцям розповіли, скільки коштуватиме накрити новорічний стіл
Він один, але який великий і соковитий: рецепт лінивого голубця, запеченого в духовці