Яйця - це універсальний продукт, який використовується в кулінарії для приготування багатьох страв. Багато господинь запитують, чи варто мити яйця перед зберіганням і перед приготуванням.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДокладніше про те, скільки зберігаються мити яйця і чи потрібно їх мити, читайте в нашому матеріалі.
На думку експертів, яйця перед зберіганням мити не варто. Справа в тому, що на шкаралупі яєць є природний захисний шар, який перешкоджає проникненню бактерій. Цей шар називається муцином. Він є тонкою плівкою, яка утворюється на шкаралупі в процесі висихання.
Муцин має антибактеріальні властивості. Він захищає яйця від проникнення бактерій, зокрема сальмонели. Якщо цей шар змити, яйця стануть більш вразливими до псування.
Термін зберігання немитих яєць у холодильнику становить близько 90 днів. Миті яйця зберігаються у холодильнику протягом 3-4 тижнів.
Мити яйця перед приготуванням
Перед приготуванням яйця необхідно мити, щоб видалити з них забруднення. Для цього їх слід ретельно промити під проточною водою.
При миття яєць важливо дотримуватися таких правил:
- Мийте яйця перед приготуванням.
- Мийте яйця під проточною водою протягом кількох секунд.
- Не використовуйте мило та інші миючі засоби.
Якщо ви не впевнені, чи свіжі яйця, можна провести простий тест. Покладіть яйце у холодну воду. Якщо яйце тоне, то воно свіже. Якщо яйце плаває, то воно несвіже і його краще не використовувати.
Додаткові рекомендації
- Щоб яйця не тріскалися при варінні, можна додати у воду невелику кількість оцту, лимонної кислоти, лимонного соку або солі.
- Щоб яйця після варіння легко чистилися, можна додати у воду часточку лимона.
Таким чином, яйця перед зберіганням мити не варто, а перед приготуванням - обов'язково. При цьому важливо дотримуватись правил миття яєць, щоб не пошкодити їх захисний шар.
Читайте також:
Хитрість, яка здивує: як за допомогою яйця упорядкувати вироби з натуральної шкіри
Лимон вам на допомогу: як варити яйця, щоб вони не тріснули. Простий лайфхак