З метою боротьби зі шкідниками та бур'янами багато садівників традиційно перекопують грядки на значну глибину. Однак агрономи пропонують альтернативний підхід, особливо на ділянках з піщаним і легким ґрунтом — він не радить проводити велике перекопування і рекомендує натомість розпушувати ґрунт.

Повідомляється, що вивертання ґрунту на поверхню перед зимою може виснажити його вміст поживних речовин та створити притулок для бур'янів та шкідників під перевернутими шарами землі. Більш того, процес осіннього перекопування може призвести до того, що на поверхні з'явиться менш поживний грунт.

Для важких та глинистих ґрунтів рекомендується перекопувати восени і не залишати грядки до весни. Якщо город перекопати восени і одночасно внести в ґрунт органічні добрива, то навесні ці добавки розкладуться і виділять у ґрунт корисні речовини.

Людям радять не розбивати груди землі лопатою, тому що пухкий ґрунт під впливом дощу може знову ущільнитися, звівши нанівець виконану роботу. Натомість пропонується дати грудкам зруйнуватися взимку та навесні під впливом снігу та дощу, внаслідок чого до нового сезону вийде легкий та пухкий ґрунт.

Крім цього, рекомендується проводити розкопки у жовтні чи на початку листопада, а не у вересні. Раннє перекопування може призвести до ущільнення ґрунту, що вимагатиме повторення процедури навесні.

Щоб поліпшити живлення ґрунту та зберегти його хорошу структуру, пропонується сіяти сидерати, такі як озиме жито, гречка, овес, ріпак, редиска та гірчиця, які можна вирощувати, а потім закладати у ґрунт.

Читайте також:

Може початися щось серйозне: Іран, який дає шахеди Путіну, вже почав загрожувати США потужною атакою

Ви хвалитиметеся цим секретом: для чого досвідчені господині натирають лимон олією

Російські ракети можуть ударити по Берліну: глава МЗС Польщі розповів, на що здатний Путін