Багато хто погодиться, що для кожної радянської людини серіал "Чотири танкісти та собака" був культовим. Ще б пак, глядачі з незмінним задоволенням дивилися пригоди відважних Яна Коса, Ольгерда Яроша, Густава Оленя, Григорія Саакашвілі та чарівного пса Шарика - героїв війни, яка назавжди залишилася в пам'яті. Нині у всіх фанатів серіалу жалоба.

Так, стало відомо, що в п'ятницю, 23 вересня, у віці 95 років помер знаменитий польський актор Францішек Печка, найвідоміший глядачеві по телесеріалу "Чотири танкісти та собака". Там він зіграв веселуна і силача танкіста Густава Оленя (Густлика) — спочатку заряджає, а потім навідника танка "Рудий".

Про смерть актора повідомило міністерство культури та національної спадщини Польщі.

"Ми отримали сумну звістку: помер Францішек Печка, видатний актор, лауреат премії міністра культури та національної спадщини за творчі досягнення", - сказано у повідомленні відомства.

Причина смерті Пічки не називається, як і не повідомляється місце та час похорону.

Францишок Пічка був кавалером найвищої польської нагороди — ордена Білого Орла.

Народився 18 січня 1928 року у Годуві, у ній селянина. Відучившись рік у технікумі на електротехнічному факультеті, залишив рідні краї та поїхав до Варшави, де вступив до театральної школи. У 1954 році Францишок Піч закінчує Вищу державне театральне училище.

Дебютував актор у 1954 році у фільмі Анджея Вайди "Покоління", а свою театральну кар'єру він розпочав із театру у місті Оленя-Гура. Виступав у краківському Народному театрі, 1970 року перебрався до Варшави. 1974-2015 – актор варшавського Театру Повшехни.

Францишок Пічка знявся більш ніж у 100 фільмах та серіалах.

Піч знімався не лише у Вайди, а й в інших провідних майстрів польського кіно. Взявши участь на зорі своєї кар'єри у фільмі "Мати Іоанна від ангелів" Кавалеровича, він потім зіграв одну з найкращих своїх ролей у картині того ж автора "Аустерія", а в екранізації роману Сенкевича "Камо прийдеш?" Кавалерович довірив акторові роль апостола Петра.

Кшиштоф Кесьлевський зняв Печку у своїй першій ігровій картині - "Шрам".

Крім того, він знімався в таких фільмах, як "Рукопис, знайдений у Сарагосі" Войцеха Єжи Хаса, "Перлина в короні" та "Бусинки одних чоток" Казімежа Куца, "Будапештські оповідання" Іштвана Сабо, "Мама Круль та її сини" Яну Заорського.

А ще актор знімався у радянсько-польському фільмі "Легенда", а також в епопеї Юрія Озерова "Звільнення", де виступив у ролі сержанта Пелкі, зігравши разом із Барбарою Брильською.

Читайте також:

Захисники з "Азова" потужно звернулися до українців: відкрито набір. Відео

Не стало Героя України, який вивозив поранених із "Азовсталі". Не повернувся зі спецзавдання

Скандал року: Україна вигнала іранського посла за подарунки Путіну у вигляді бойових дронів