Механічні, вони ж ручні коробки поступово здають позиції. Зараз основна частина автовиробників переважно пропонує продукцію з автоматичними або роботизованими коробками передач, пропонуючи з МКП найбільш бюджетні версії, або спорткари. І все ж таки на ринку поки ще чимало машин з "механікою" - Наприклад, Lada, Kia Rio і Hyundai Solaris, так що вміння керуватися коробкою передач цього типу зайвим не буде.

Якщо ви спробуєте завести автомобіль, що стоїть на передачі, у якого двигун і коробка передач з'єднані, отримаєте потужні ривки з цілком прогнозованими наслідками. Не зайвим буде привчити себе на старті вичавлювати педаль гальма перед тим, як увімкнути зчеплення - автомобіль може стояти на ухилі і покотиться, як тільки ви від'єднаєте двигун від коробки передач. Вижміть педаль зчеплення і увімкніть першу передачу, а потім, перенісши праву ногу на педаль газу, трохи підніміть оберти двигуна. Далі важливий момент – повільно та плавно відпускаємо педаль зчеплення. На словах все здається простим, але на практиці рушання з місця зазвичай найбільш складне для початківців.

Тут важливо відчути вільний перебіг педалі зчепленням, після якого починається змикання дисків і діяти плавно, уникаючи сильно підвищених обертів.

Коли автомобіль набере хід, підніміть праву ногу з педалі газу, вичавте зчеплення і змініть передачу, а потім, як неважко здогадатися, заберіть ліву ногу з педалі і керуйте розгоном.

Коли перемикати швидкості на "механіці" Для плавної громадянської та економічної їзди зустрічаються такі загальні рекомендації. Перший ступінь потрібний тільки для того, щоб рушити і злегка – приблизно до 20-25 км/год – прискоритися. На другій можна розганятися до 40-50 км/год, на третій – до 60-70 км/год, на четвертій – до 90-100 км/год тощо.

Читайте також:

"Замість злочинця покараємо родичів": Кадиров вигадав нову систему покарань. Відео

Готують новий закон: у Раді розповіли, чи забиратимуть до ЗСУ депутатів

Скоро їздитимемо в маршрутках і метро: АЗС оновили вартість палива - ціни

Що потрібно зробити, якщо взимку в автомобілі часто пітніють стекла: прості хитрощі