Мармелад — універсальні ласощі, які добре поєднуються з багатьма продуктами, і вони приносять певну користь для здоров'я, якщо зроблені з натуральних інгредієнтів. Проте деяким людям його вживання також потребує обережності.

Традиційно мармелад готують шляхом згущення фруктових соків, часто з фруктів, багатих на пектин, таких як яблука, абрикоси, айва і чорна смородина.

Спочатку в процесі використовувалися тільки фруктовий сік та цукор, але пізніше для досягнення гелеподібної консистенції було введено желатин, пектин або агар-агар.

Сьогодні промисловий мармелад зазвичай виготовляється шляхом змішування фруктового пюре чи соку з цукром чи патокою, желатином чи агар-агаром, котрий іноді штучними барвниками і ароматизаторами.

Корисні версії мармеладу готуються з натуральних фруктових соків та барвників, але багато виробників вибирають хімічні добавки та дешевші альтернативи, які можуть вплинути на його харчову цінність.

Одна з основних переваг мармеладу для здоров'я пов'язана з пектином - волокном, що міститься в багатьох фруктах.

Відомо, що пектин:

Знижує рівень поганого холестерину.

Нормалізує обмін вуглеводів та жирів.

Підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Допомагає загоєнню шкіри.

Допомагає виводити важкі метали із організму.

Мармелад
Мармелад

Ще один поширений інгредієнт мармеладу, агар-агар, отриманий з водоростей, допомагає покращити функцію печінки, виводячи токсини та відходи з організму.

Він також сприяє поліпшенню моторики шлунка і, оскільки він багатий на йод, може бути корисний людям з проблемами щитовидної залози.

Мармелад, виготовлений з желатину або пектину, також може бути корисним для здоров'я суглобів, оскільки він допомагає зміцнювати хрящову тканину.

Хоча мармелад і приносить користь здоров'ю, в повному обсязі мармелади однакові. Промислово вироблені сорти часто містять штучні барвники, ароматизатори та хімічні добавки, які можуть викликати алергічні реакції та інші проблеми зі здоров'ям.

Навіть з натуральним мармеладом важливо дотримуватися помірності. Якщо він зроблений з використанням агар-агару, надмірне споживання може призвести до перевантаження йодом, що може спричинити проблеми зі здоров'ям. Крім того, через високий вміст цукру, мармелад не рекомендується людям з діабетом, хоча для них доступні версії без цукру.

Підсумовуючи, можна сказати, що, хоча мармелад може бути корисним доповненням до раціону, якщо він зроблений з натуральних інгредієнтів, важливо вибирати його з розумом і вживати в помірних кількостях, особливо тим, хто має особливі проблеми зі здоров'ям, такі як проблеми зі щитовидною залозою чи діабет.

Читайте також:

Як перевірити сир прямо в магазині та відрізнити його від підробки: ці хитрощі збережуть гроші та здоров'я

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Як прискорити обмін речовин за допомогою меду: збережіть цей народний рецепт