"Арку дружби народів", яка змінила свою назву на "Арку свободи українського народу", не буде демонтована. Проти демонтажу виступили архітектори, кияни та міська влада.

У КМДА заявили, що монумент є візитною карткою міста, сенс його зараз переосмислений.

Зазначається, що після професійного вивчення та консультацій з громадськістю робоча група КМДА з питань усунення пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією та культурою Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року ухвалила рішення про збереження арки Свобода українського народу.

Також проти демонтажу виступив відомий архітектор Сергій Миргородський.

Кияни також виступають проти.

"Будинок Уряду України – у минулому Будинок Ради Народних Комісарів УРСР (під час Другої Світової-Гестапо! Жовтневий палац – у минулому управління Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) УРСР. Підвали були перетворені на камери допитів. Український Дім – у минулому музей Леніна. "Маріїнський палац - Царський палац. Якщо так все руйнувати, то нічого не залишиться", - обурюються мешканці столиці, які висловлюють свою думку.

Нагадаємо, у травні 2022 року Київська міська рада прийняла рішення перейменувати Арку дружби народів в Арку свободи українського народу. скульптурна частина Арки - фігури двох робітників, що символізували "возз'єднання" України та Росії.