На сайті Президента України 28 грудня була оприлюднена нова петиція, ініційована Тамілою Алексік, яка виступає від імені дружин, матерів і сестер наших захисників, які перебувають у полоні, пише Знай.ua.

У петиції висловлено прохання позбавити російських військовополонених у таборах утримання в Україні можливості телефонувати рідним до Росії. Алексік зазначає, що українські військовослужбовці, які зараз у полоні в Росії, не мають можливості зв'язку з Україною, а також обмежені у можливості листування з рідними.

Автор наголошує, що Женевські конвенції не вимагають обов'язкового забезпечення телефонних розмов полоненими з рідними, тому Україна не порушить міжнародних зобов'язань, обмеживши право російських полонених на телефонний зв'язок.

У зверненні також наголошується, що сім'ї українських полонених захисників позбавлені права на отримання інформації про стан здоров'я чи місцезнаходження своїх рідних. "Ми пишемо листи нашим чоловікам, синам та братам, але навіть не знаємо, чи доходять вони до них", - заявляє Алексік.

Таміла Алексік закликає призупинити право полонених на телефонний зв'язок доти, доки Росія також не забезпечить можливість українським захисникам регулярно користуватися телефонним зв'язком. Вона вважає, що право полонених ворогів на зв'язок із рідними має залежати від політики РФ щодо українських захисників.

На момент публікації петицію підписали 74 особи з 25 000 необхідних. Якщо петиція набере понад 25 000 голосів упродовж наступних 91 дня, Президент має на неї відреагувати.