Нещодавно було проведено опитування серед роботодавців та експертів ринку праці, щоб з'ясувати найбільш затребувані та дефіцитні професії у 2024 році.

Згідно з даними дослідження ManpowerGroup, глобальний дефіцит талантів наступного року становитиме 75%. Така велика кількість пов'язана з тим, що роботодавцям складно підібрати фахівців із необхідними навичками. Особливо це стосується сфер інформаційних технологій, інженерії, продажу, маркетингу та логістики. Крім того, компанії шукають кандидатів, які вміють ефективно використовувати технології штучного інтелекту у робочих процесах.

Глобальне опитування також виявило, що 42% роботодавців у всьому світі планують розширювати штат у першому кварталі 2024 року.

Щодо України, згідно з дослідженням ЄВА, про найм нових співробітників наступного року заявили 40% вітчизняних компаній. Для порівняння, у 2023 році цей показник становив лише 19%. Ще одне опитування на платформі Work.ua показало, що 55% українських роботодавців мають намір збільшити чисельність персоналу у 2024 році.

За словами експерта Work.ua Євгенії Кузенкової, зміни на ринку праці у 2023 році багато в чому зумовлені сезонними факторами.

Наприклад, навесні роботодавці активно розміщують вакансії для садівників та дизайнерів інтер'єру напередодні сезону дач та ремонтів. Ближче до літа високий попит на будівельників, монтажників, арматурників у зв'язку з піком будівельних робіт. Перед початком навчального року у вересні зростає потреба у педагогах. Восени активізується діяльність багатьох компаній, відповідно збільшується попит на маркетологів, фахівців зі зв'язків із громадськістю, офіс-менеджерів. На думку Євгенії Кузенкової, така циклічність, швидше за все, збережеться і в 2024 році.

Щодо статистики останніх місяців, найбільша кількість вакансій припадає на робочі спеціальності та виробничу сферу.

Ця тенденція витіснила колишнього лідера – сферу обслуговування – друге місце. При цьому одними з найдефіцитніших робітничих професій є штампувальники, гірники, порізчики та бляхарі. Враховуючи високий попит, що зберігається на дані спеціальності, аналітики Work.ua прогнозують аналогічну ситуацію і на 2024 рік.

Ще однією стійкою тенденцією останнього часу є стабільно висока кількість вакансій у медичній сфері.

Незважаючи на сезонне зниження попиту в листопаді 2023 року, медичні спеціальності, як і раніше, входять до числа найбільш затребуваних. До найменш забезпечених кадрів належать вузькопрофільні посади – ендоскопісти, ендокринологи, гастроентерологи.

Щодо дефіциту кадрів, то він мінімальний для професій, що дозволяють працювати віддалено.

Як показує статистика, претенденти вп'ятеро частіше відгукуються на вакансії, які передбачають дистанційний формат. Особливо висока конкуренція спостерігається серед веб-розробників – верстальників, фронтенд-програмістів, тестувальників, JavaScript-програмістів.

Читайте також: