Слідчі ГУ Нацполіції у Криму допомогли встановити особи військовослужбовців Російської Федерації, які з гармати бойової машини десанту (БМД) розстріляли дві сім’ї в окупованій Бучі на Київщині. Процесуальне керівництво у справі здійснює Офіс Генпрокурора.

Як повідомила Національна поліція, 5 березня 2022 року родини намагалися виїхати з окупованого міста. В першому автомобілі знаходилася сім’я з 4 осіб: батько, дружина та їхні сини – 4 та 9 років. В автомобілі, який рухався слідом, перебували їхні сусіди.

Невдовзі вони побачили колону російської техніки та зупинилися. Машини були без тонування, тож росіяни бачили, що в авто перебувають цивільні. Попри це, вони без попередження відкрили по них вогонь.

Як встановило слідство, це була колона 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії Збройних Сил РФ (Псковська область). Вона складалася з близько 40 БМД, оснащених 30-міліметровими гарматами. Саме з цього озброєння вівся вогонь по цивільних автомобілях з відстані 150 метрів.

«Враховуючи приціл, який встановлений на даній техніці, просто неможливо не помітити, що цей автомобіль використовується цивільними людьми. Вогонь вівся настільки активно і без попередження, що у потерпілих просто не було можливості уникнути контакту з колоною. Їх просто вбили», — повідомив старший слідчий у особливо важливих справах слідчого управління ГУНП Криму Владислав Камінський.

В першому автомобілі загинули діти та їхня матір. Голова родини Олександр, який був за кермом, отримав тяжке поранення, але зміг відповзти від палаючої машини до дерев на узбіччі.

«Я пам’ятаю, що почався обстріл, загорілася моя машина, куля потрапила в район акумулятора і там почалася пожежа. Я поглянув назад — і бачив вже мертву дружину та мертвих дітей. Розумів, що я поранений, що моя нога тримається на моїх джинсах», — розповідає Олександр.

Чоловіка госпіталізували, йому ампутували частину ноги. Тіла його рідних довгий час пролежали в згорілому автомобілі. Їх знайшов і поховав сусід — навпроти їхнього будинку. Після деокупації їх перезахоронили на бучанському кладовищі.

Це родина переселенців з Донецька. У 2014 році вони були вимушені залишити рідне місто, рятуючись від російської окупації. В автомобілі, який рухався позаду, миттєво загинув чоловік, який сидів на передньому пасажирському.

Поліцейські встановили особи російських злочинців: командира БМД, оператора-навідника, механіка-водія та двох членів десанту. Оператору-навіднику Нікіті Чалову вже повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 ККУ). Санкція статті – до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Досудове розслідування здійснюють Головне слідче управління НПУ, слідче управління ГУНП в АР Крим та м. Севастополі за оперативним супроводом Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції та УМП ГУНП в Київській області.

Читайте також:

Повний розгром Путіна: колишній командувач силами НАТО розповів, на що здатні західні танки

Сусіди України у небезпеці: літній Лавров розповів, куди Путін кине своїх солдатів