Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (МКС) сьогодні, 17 березня 2023 року, видав "міжнародні ордери на арешт" президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої за президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Він звинувачується у скоєнні військового злочину – незаконній депортації та переміщенні дітей з окупованих районів України до Росії після початку повномасштабної війни Росії проти України. І поки в Росії на всіх рівнях влади "плачуться, що "Захід вирішив позбавити всіх росіян країни та свободи", світові лідери нагадують, що "переслідування за великими грошима та необмеженою владою завжди закінчується плачевно".

Одним із перших відреагував на ордер Жозеп Боррель. Так, високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ та безпекової політики написав, що "безкарності бути не може". Боррель зазначив, що рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт Путіна за військовий злочин, пов'язаний із незаконною депортацією та переміщенням дітей з України до Росії, є початком процесу притягнення до відповідальності.

Міністри закордонних справ країн Європи вітають рішення Міжнародного кримінального суду (МКР) видати ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомляє " Європейська правда " з посиланням на Twitter-акаунти політиків.

"Путін, безперечно, несе відповідальність за військові злочини, а також має постати перед судом за злочин агресії. Я вітаю той факт, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) погодився видати ордер на арешт Путіна", - написав у Twitter міністр закордонних справ Чехії Ян Липовський.

Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт Путіна привітав і міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкявічс

"Жодної безкарності для тих, хто порушує міжнародне право", – зазначив він у Twitter.

У рішенні про видачу ордера на арешт президента Росії прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас бачить "ще один крок до судного дня".

"Видаючи перший ордер на арешт #Путіна, #МКС посилає історичний сигнал: усі звірства проти України є наслідком злочинної політики російських лідерів. Нагадуємо, що ніхто не має імунітету, навіть глави держав. Російський режим буде притягнуто до відповідальності", - написала у Twitter .

Взяв до відома заяву прокурора Міжнародного кримінального суду про порушення справи проти президента Путіна та Марії Львово-Бєлової та глава МЗС Нідерландів Вопке Гукстра.

"Нідерланди підтримують #МКС у його важливому завданні боротьби з безкарністю за військові злочини та злочини проти людяності. Ми зробимо все можливе, щоб #ICC міг безпечно і незалежно виконувати це складне завдання", - написав Гукстра у Twitter.

Читайте також:

Офіційний арешт Володимира Путіна: міжнародний суд видав ордер Перші подробиці. Це увійде до історії

Навесні Кримський міст звалиться, а Путін озвіріє і вдарить по Україні ракетами: астролог розповів, до чого готуватися

"Людина-невидимка": легендарний американський льотчик-ас на F-16 готовий захищати небо над Україною