Сьогодні, 17 березня 2023 року, стало відомо, що суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Крім президента Росії, там фігурує ще й дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова. У заяві стверджується, що вони можуть бути причетні до "військових злочинів, які перебувають у незаконній депортації населення (дітям) та незаконному їх переміщенні з окупованих територій України до Російської Федерації".

Судді Міжнародного кримінального суду вважають, що мають достатні підстави вважати, що Путін особисто несе відповідальність за ці злочини і як безпосередньо причетний до них, і як керівна особа, чиї підлеглі з його потурання або при його схваленні вчиняли ці злочини.

Петро Гофманскі, голова Міжнародного кримінального суду, каже, що судді вирішили оголосити про це рішення публічно для запобігання подальшим військовим злочинам.

У Кремлі таке рішення вже назвали "нікчемним". Озвучити це довелося скандально відомій представниці МЗС РФ Марії Захаровій, оскільки Лавров та Пєсков вирішили сховатися. Ще б пак, усі знають, що саме Захаровій, як правило, віддають розпорядження звітувати про найнезручніші моменти щодо падіння російської влади та розколу в Кремлі.

Так, Марія Захарова повідомила, що перед Міжнародним кримінальним судом Росія не несе зобов'язань, тому всі його вердикти є нікчемними.

"З цим органом Росія не співпрацює, а можливі "рецепти" на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними", - заявила Марія Захарова.

У свою чергу, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв у своєму англомовному Twitter-акаунті дуже коротко прокоментував рішення гаазького Міжнародного кримінального суду (МКС), який 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

"Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна. Не треба пояснювати, де слід використовувати цей папір", - написав Медведєв, супроводжуючи свій коментар емодзі "туалетний папір".

А ось голова фракції ЛДПР у Держдумі та голова комітету з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив, що "Росія рятувала дітей, чиї батьки були поранені або загинули внаслідок обстрілу". Він назвав рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо видачі ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна "махровими подвійними стандартами".

Своєю думкою щодо рішення МКС із журналістами поділився і голова об'єднання профспілок Росії СОЦПРОФ Сергій Вострецов.

"Вважаю, що нашому Верховному суду необхідно винести рішення про арешт голови міжнародного суду та всіх учасників засідання, які винесли рішення про арешт нашого президента. І судити їх як посібників фашизму та міжнародного тероризму", - заявив Вострецов.

Читайте також:

Офіційний арешт Володимира Путіна: міжнародний суд видав ордер Перші подробиці. Це увійде до історії

Навесні Кримський міст звалиться, а Путін озвіріє і вдарить по Україні ракетами: астролог розповів, до чого готуватися

"Людина-невидимка": легендарний американський льотчик-ас на F-16 готовий захищати небо над Україною